A 2023-as év szaturnuszi ciklusa

Az utóbbi években a Június mindig egy új ciklus indulásáról szól, mégpedig a Szaturnusz fordulásához kötődve.  

Ez az a hónap, mikor a Szaturnusz a Földről nézve megállni látszik égi útján, majd vissza is fordul, és hátráló mozgásba kezd. Persze ez a mozgás csupán látszólagos, mert a bolygó folyamatosan kering a Nap körül, de számunkra a Föld jelenti a viszonyítás alapot. Ezért minden látszólagos fordulat az égen leképződik a mi világunk síkjára, vagyis megnyilvánul a személyes az életünkben.

Bolygók, amelyek a változásokat jelzik.

A nagyobb változások az életünkben összefüggenek a transzcendentális, vagyis hosszú keringés idővel rendelkező bolygók mozgásával. Ilyenek a Szaturnusz, az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó.

Nagyobb ciklusok akkor indulnak, amikor bármelyikük elér egy olyan pontot az égen, ahol sok-sok évvel ezelőtt járt legutoljára. A legnagyobb Nap körüli keringési idővel rendelkező bolygó, a Plútó esetén ez 248 év, vagyis több generációra van szükség ahhoz, hogy ez bekövetkezzen.  

A Szaturnusz haladása

A lassú, vagy másképp transzcendentális bolygók közül a Szaturnusz a leggyorsabb, neki 28 év a keringési ideje, így jó esetben egy emberöltő alatt háromszor is visszatérhet oda, ahol a születésünk idején állt.

Viszont nem csak ilyenkor kezdődik új korszak az életünkbe, hanem minden olyan időpillanatban, amikor a Szaturnusz megállni látszik az égen a zodiákus egy olyan pontján, ahol azelőtt 28 évvel ezelőtt járt.

Ekkor elindulhat valami a személyes életünkben, ami 9 hónap elteltével érik majd be.

Ehhez annyit kell tudni, hogy minden bolygó a Nap és a Hold kivételével araszolva halad az égen. Ez azt jelenti, hogy keringése során elér egy pontot, ahol megáll, majd elindul visszafelé. Egy idő elkezd lassulni, majd ismét megáll, majd pár nap elteltével újra elindul előre. Ettől kezdve nagy lendülettel áthaladva azon a ponton, ahol korábban megállt.

Számunkra ez lesz a beérés időpontja. Ennek viszont a lassú bolygók esetén van igazán nagy jelentősége.

Az első és az utolsó érintés lesznek azok az időpontok, amelyek fontos eseményeket jelölhetnek az életünkben. Vagyis, ha éppen ott áll meg, ahol nekünk fontos asztrológiai elemünk, bolygónk, virtuális pontunk, házcsúcsunk van, akkor a mi életünk rezonálni fog majd ezzel az égi eseménnyel.

A Szaturnusz 2023. június közepén a Halak jegyének a 7°11’-ra érkezett el. 28 évvel ezelőtti járt itt legutóbb. A mi esetünkben a földi élet szempontjából, ez az időszak még belátható.

De ennek csak akkor van igazán információs jelentősége, ha már túl vagy a negyvenes éveid közepén. Ilyenkor érdemes visszatekinteni arra, hogy hol tartott az életed 28 évvel ezelőtt, mi történt éppen, mi volt az a csapásvonal, amin akkor elindultál.

Ebből egy fejlődési ciklus körvonalazódik. És a kérdés, hogy vajon hol tartasz most az életedben azzal kapcsolatosan, ami akkor elindult.

A hétköznapi életünk szempontjából sokkal fontosabb viszont az a kisebb ciklus, ami pár hete indult.

Mindenképpen érdemes végiggondolni az egész júniust abból a szempontból, hogy:

 • történt-e valami komolyabb változás az életedben,
 • volt-e valami, ami kibillentett az egyensúlyodból,
 • ért-e valami váratlan hatás a külvilág részéről,
 • belépett, vagy éppen távozott valaki az életedből,
 • körvonalazódott-e egy új ötlet, elgondolás, cél,
 • megszületett-e benned egy elhatározás valamivel kapcsolatosan,
 • Halottál-e valamit, ami hatással lehet az életedre, stb.

Tulajdonképpen bármi történt, azt érdemes feljegyezni, és elgondolkodni azon, hogy van-e ennek a helyzetnek aktuálisan létjogosultsága az életedben. Elértél-e ezzel kapcsolatosan egy olyan küszöbhöz, amit át kéne lépned, amit mozgásba kéne lendítened.

Amit tudnod kell, hogy ez a folyamat akkora érik be, akkor fog lezárulni, amikor a Szaturnusz ebben a ciklusban utoljára érinti majd meg azt a pontot, ahol most júniusban megállt.

Viszont ez alatt a 9 hónap alatt lesznek még fontos időpontok.

Az aktuális szaturnuszi ciklus fordulópontjai

Ezek pedig a következők leszenek:

 • Június 13-a a kezdet, plusz-mínusz 2 hét, tehát figyeld az egész hónapot.
 • Június 22-e elindul visszafelé a Szaturnusz, a háttérben zajlanak a folyamatok.
 • Október 31-e ismét megáll a Halak 0°30’-én, ezzel lezár valamit, ami 2023 márciusában indult el…
 • November 7-én elindul előre, és új lendületet véve elkezdődik a megteremtődés végső fázisa.
 • 2024 február 10-e, ekkor kerül vissza a júniusi helyzetébe, ekkorra lehet számítani arra, hogy beérik az, ami akkor indult.

Légy tudatos, figyeld az előttünk álló hónapok eseményeit, és fésüld őket össze azzal, ami az elmúlt hetekben történt.

Ha pedig ismered az asztrológiai képletedet, és tudod, hogy van bolygód, vagy házcsúcsod valamelyik jegy 6-8 fokán, akkor téged tuti érinteni fog ez a ciklus.

Persze folyamatosan több ciklusnak is a részesei vagyunk, de ha képesek vagyunk észrevenni az éppen induló hatásokat, akkor sikerül egy kicsit fellebbenteni a jövőnket borító fátylat.

Kívánok jó böngészést, elemzést, és ha ennél konkrétabb válaszokat szeretnél kapni a személyes életedre vonatkoztatva, akkor érdemes személyes konzultációt kérned.

A Szaturnusz a mutatópálca szerepét tölti be az égen, és haladása során mindig rámutat arra az életterületre, amivel aktuálisan dolgod van.

Légy jelen az életedben, és figyeld a jeleket!