Az elmúlt 15 év hazánkban, vagyis – Plútó a Bakban

A Bak jegyén keresztülhaladó Plútó feladata, hogy átalakítsa a biztonságról és a kiszámíthatóságról alkotott szemléletünket.

15 évünk volt arra, hogy ez megtörténjen. Ha visszagondolunk az elmúlt pár évre, akkor azt mondhatjuk, hogy sikerrel járt.

Most éppen egy átmeneti időszakban vagyunk, amikor zárul egy 15 éves ciklus. De 2023 tavaszán már bepillanthattunk az előttünk álló új korszakba is. Most még fél évig jöhetnek olyan események, amelyek az elmúlt időszak tapasztalásait tovább mélyítik.

A korszakváltás sosem egy pillanat alatt megy végbe, ahogy már korábban is írtam, hanem folyamatosan változik, alakul körülöttünk minden. Ez pedig egy idő után meghozza azt a szemléletváltást, amit az az állatövi jegy képvisel a számunkra, amelyen a Plútó keresztülhalad.

Az is előfordul, hogy egy még korábbi korszakba nyúlik vissza az átalakulás gyökere, ahogyan ezt jelenleg is tapasztalhatjuk. De erről majd később…

Az 1900-as évektől kezdődő plútói korszakokat a korábbi bejegyzésemben elemeztem. Ha még nem olvastad, akkor ITT TALÁLOD.

Egyetlen egy jegy maradt hátra, amikor a Plútó a Bak jegyében haladt, vagyis az elmúlt 15 évünk, Lássuk mikor és hogyan kezdődött?

A Bak jegybe lépő Plútó lépcsőfokai:

 • 2008 januárjában lépett be először a Bak jegyébe,
 • március 30-án megállt és április 6-án elindult visszafelé
 • június 14-én visszahátrált a Nyilasba, majd
 • szeptember 6-án megállt, és 13-án ismét elindult előre, hogy
 • november 27-én 15 évre elfoglalja a helyét a Bakban.

Ezek az időpontok olyan eseményeket rejthetnek magukban, amelyek meghatározzák a korszak legfontosabb változásait. Fontos tudni, hogy az időpontok előtt és után kb. 2 héttel már aktívak az energiák.

Most pedig jöjjenek azok az események, amelyek kapcsolódnak az előbbi dátumokhoz.

Mi történt, amikor a Plútó belépett a Bak jegyébe:

 • 2008 tavasza a tüntetésektől volt hangos.
 • A Fidesz népszavazást kezdeményezett a vizitdíj, kórházi napidíj, tandíj ügyében. A szavazás napján tüntetés robbant ki, és az akkor hatalmon lévő Gyurcsány kormány ellen tiltakoztak, és a lemondásukat követelték. 
 • Március 15-én az ünnepség zárójaként 2 órás összecsapás volt a kormány ellenes tüntetők és a rendőrség között, ahol a nagyszámú rendőri erő könnygázt is bevetett.
 • Az esti MÖM rendezvény felszólalói között volt többek között Budaházy György is, akinek vezetésével 1500 fős tömeg indult el, hogy megzavarja Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédét.  Nem részletezem a tevékenységét a Bak korszakban. Személye azért érdekes most a számunkra, mert pont a korszak végén, egy fontos időpillanatban, március 27-én kapott kegyelmet
 • Szeptember 20-a, radikális jobboldali tüntetők a Szabadság téren összecsaptak a rendőrökkel, Molotov-koktélt és füstgránátot dobáltak, a rendőrség könnygázt is bevetett.

Lehetne tovább részletezni az eseményeket, de úgy gondolom ennyi is elég ahhoz, hogy észre vegyük az összefüggéseket és a párhuzamot az akkori és a mostani Plútói átlépés között. De nézzük a Vízöntőbe lépés folyamatát.

A Bakból a Vízöntőbe lépő Plútó fordulópontjai:

 • 2023 márciusáig 23-án délután lépett át először a Plútó a Vízöntő jegyébe,  
 • április 28-án megállt égi útján, majd május 6-án hátrálni kezdett
 • június 11-én ismét visszalépett a Bak jegyébe, majd
 • október 7-én ismét egy fordulat következik és 15-én elindul előre, hogy
 • 2024. január 21-én 21 évre beköltözzön a Vízöntő jegyébe. Ráadásul pár órával korábban Nap is belép majd a Vízöntőbe.

Ha aktuális eseményeket is szeretnénk hozzá társítani, akkor:

 • Április 24-e, országos pedagógus sztrájk, diák tüntetés a státusztörvény ellen. Diákok, szülők, civilek tiltakoztak, ami végül kordonbontásba torkollott, ahol a rendőrség könnygáz vetett be tiltakozó kiskorúak ellen.
 • Június 6-a, benyújtotta a kormány a státusztörvény tervezetét, több hónapja tartó pedagógustiltakozások ellenére.
 • Június 16-a, a státusztörvény 18 órás vitája, „gyurcsányozással”, és az elmúlt 13 év elrontott gazdaságpolitikájának emlegetése. Senki sem léphetett be az épületbe a politikusokon kívül…
 • Vajon mi fog történni októberben…??? Az új tanév kezdéséhez vajon lesz elég tanár?

Ahhoz, hogy az elmúlt 15 év történéseit, változásait értelmezni tudjuk, vissza kell nyúlnunk egy picit az azt megelőző korszakba. Azt már tudjuk a korábbi bejegyzésekből, hogy a Plútó állatövi jegye nem csak az átalakulás témáját jelöli ki a számunkra, hanem megmutatja az éppen hatalmon lévők értékrendjét, a világhoz, és a néphez való hozzáállását is.

Az a kormány, amely az elmúlt 13 évben a hatalmat képviselte hazánkban, még a Nyilas jegyében járó Plútó idejében lépett először színre. Ezért fontos, hogy egy momentum erejéig visszalépjünk ehhez a kezdethez.

Ha olvastad a korábbi bejegyzésemet, akkor tudod, hogy ez a korszak igazság-hazugság és a tisztességetikátlanság problematikáját hozta a felszínre. A jelenlegi kormány gyökerei is visszanyúlnak még erre a plútói korszakra. Viszont érdekes módon erről keveset hallunk manapság.

Annál többet az öszödi beszédről, és Gyurcsány Ferencről. Persze ez is része annak a nagyobb célnak, amire az elmúlt az 15 évünk épült. Vagyis folyamatosan gondoskodni kell arról, hogy ne merüljön feledésbe a múltnak az a szelete, ami támogatja a Bak korszak céljait.

De lássuk, hogy is kapcsolódik az etika, illetve annak hiánya a jelenlegi kormányunkhoz.

Röviden, és tömören: Az első Orbán kormány a FKgP segítségével került hatalomra 1998-ban. Nagyon sok kisgazdapárti képviselőt léptettek vissza a második forduló előtt, hogy átadják a helyüket a Fidesz képviselőinek. Így sikerült hatalomra kerülniük.

Viszont 2001-ben a koalíciós megállapodás hatályát vesztette, és a Fideszt támogató képviselők szavazataival házszabályt sértő módon – kizárta a pártelnököt, Torgyán Józsefet a képviselőcsoportból. Ezt az etikátlan és jogszabályokat sértő hozzáállás bizony előszele volt annak, amit az elmúlt években megtapasztalhattunk. Persze a korszak elején még erre senki sem gondolt…

Hogyan működik a Plútó a Bak jegyében.  

Ebben a korszakban a Plútó ismét egy teljesen újfajta minőségbe kerül.

A hatalom és a gyökeres átalakulások bolygója egy kőkemény, határozott, céltudatos, engedményt, rugalmasságot nem ismerő környezetben találja magát. Ahol minden egy jól meghatározott célnak van alárendelve, és ez felülír minden más szempontot. A tervszerűség, és a lépésről lépésre való építkezés jellemzi ezt a jegyet.

Egy Bak dominanciával rendelkező ember pontosan tudja, hogy mit akar elérni, és ezt hogyan tegye.Előre megtervez mindent, és ha kell önmagát is képes a céljai érdekében átalakítani.Az érzelmek és az empátia háttérbe szorul. Kitartóan állhatatosan küzd egy jövőbeli elképzelésért.Mivel a cél a sajátja, ezért figyelmen kívül hagyja mások érdekeit.

(Ez a jellemzés természetesen módosul, ha egy személyről van szó, hiszen akkor rengeteg minta kapcsolódik egymásba, és így felülírhatja, finomíthatja ezeket a tulajdonságokat. Nem beszélve a spiri háttérről, ami meghatározza, hogy a tengely melyik részén tartózkodik valaki.)

Lássuk milyen változásokat hozott ez a korszak hazánkban.

Társadalmi szinten a Bak jegyéhez tartoznak a biztonságot nyújtó keretek, a kiszámíthatóság, és minden, amire hosszú távon alapozni lehet. Ide tartoznak a hosszútávú tervek, az elköteleződés egy nagyobb cél érdekében. Ez azt is jelenti, hogy minden, ami ebben a korszakban történt, egy előre eltervezett forgatókönyv alapján ment végbe.

Ha az összeesküvés elmélet/gyakorlat felől közelítjük meg az utóbbi éveket, akkor az egész covid járvány ide sorolható. Beleértve a mesterséges vírus létrehozását, elterjesztését, majd az országok lezárását, az inflációt, és a világ gazdasági összeomlásának a lehetőségét is. Vagy ide tartozik a „Great reset”, a nagy újraindítás, amiről már nyíltan beszélnek.

A covid évek világszinten egyértelművé tették, hogy semmi sem lesz már teljesen olyan, mint azelőtt. Megszűnt az a stabilitás, kiszámíthatóság, és biztonságérzet, ami az életünk alapját képezte az elmúlt évtizedekben. Most viszont azzal a félelemmel lépünk át az új korszakba, hogy semmi sem biztos többé.

Tényleg új alapokat kell találnunk magunknak, amelyen ismét elkezdhetünk építkezni. Erről szól majd a következő 21 évünk. De mielőtt ebbe belekezdünk, nézzük meg mi is történt még ebben a korszakban Magyarországon.

Magyarország a Bak Plútó időszakában

A biztonság összeomlásának egyik meghatározó eseménye:

Alig hogy átléptünk az új korszakba, a 2010-ben hatalomra kerülő 2. Orbán kormány 2011-ben államosította a Magánnyugdíjpénztárakat. Ezzel megszüntetve a felelős öngondoskodás rendszerét.  Vagyis elvette az emberek megtakarítását, és a nyugdíjas kor biztonságérzetét. Maradt tehát a kiszolgáltatottság az államnak.

Az emberek döbbenten álltak a helyzet előtt és rájöttek, hogy tehetnek bármit, egy tollvonással bármit áthúzhatnak.

És itt említem meg, hogy az emelkedett szinten működő Bak típusú vezetéshez tartozik a megbízhatóság, és a korrektség, míg az alacsony szinten ennek pontosan az ellentétét tapasztalhatjuk meg. Hogy merre billent a mérleg nyelve az elmúlt 15 évben, ennek eldöntését rád bízom.

De lépjünk tovább…

Ebben a korszakban sikerült elveszítenünk a bizalmunkat nem csak pártokban, és a hatalmon lévőkben, hanem egymásban is. Már nem mertünk véleményt nyilvánítani, mert kialakult az a szemlélet, hogy „aki nincs velem, az ellenem van”. Családok szakadtak szét emiatt, felrúgva a korábban szeretetteljes érzelmi kapcsolatokat, pusztán azért, mert más álláspontot képviseltek.

A Bak pedig nem képes a kompromisszumra, nem enged abból, amit a fejébe vett. Falak épültek az emberek köré, ami megakadályozta az eszmecserét. Megszűnt az értelmes, egymásra odafigyelő kommunikáció, az érvek ütköztetése, és ez hosszú időre blokkolta a fejlődést.  

Az évek során egyre meghatározóbbá vált ez az ellenséggyártó szemlélet a kormány politikájában. Viszont elérkeztünk oda, hogy egyre többen állnak ki a nyilvánosság elé az ismert közszereplők közül, és egyre többen vállalják a véleményüket, kockáztatva emiatt akár a megélhetésüket is.

Mert bizony eljutottunk oda, hogy a szabad véleménynyilvánításnak megtorlás a következménye. Nem véletlenül került be a státusztörvénybe, hogy a pedagógus NEM nyilváníthatja ki a negatív véleményét a vezetésről, és a hatalmon lévőkről. Ezért a telefonját, és a laptopját is joguk van átnézni… És, persze jön a retorzió.

Milyen világba érkeztünk…???  Szerencsére mindig van egy pont, ahol átbillennek a dolgok. Ez pedig az, amikor már nincs mit veszteni…

Erről szól majd a következő plútói ciklus.

Az elmúlt években gyökeresen megváltozott az életünk. Évről évre egyre mélyebbre süllyedtünk a bizonytalanságba, a kilátástalanságba. És ráadásul az elmúlt egy évben egyre jobban fel is gyorsult ez a folyamat. A hatalmas infláció, a rezsi árak emelkedése, a KATA „lebutítása” lehetetlenné teszi, hogy biztonságban érezzük magunkat.

Sajnos egyre többen hagyják el az országot, mert nem látnak már itt jövőt.

Mindaz, amiről addig azt gondoltuk, hogy biztos, az most megkérdőjeleződött. Ez pedig újra tervezést követeltek mindannyiunkról.

Mi jellemzi a hatalmon lévőket ez alatt a 15 év alatt?

Az a jegy, amin keresztül halad a Plútó, megmutatja a hatalmi pozícióban lévők személyiségét, mentalitását, világhoz való hozzáállását. Ebből pedig azt is látni lehet, hogy egy vezető milyen típusú emberekkel veszi körbe magát.

Az elmúlt 15 évben Magyarországon semmi nem volt a véletlenre bízva. Itt hosszútávú célok voltak, és lépésről lépésre való építkezés. Most hogy már látjuk, hová jutottunk, visszatekintve a múltba, nagyon sok döntés válik érthetővé. Minden változás egy olyan cél érdekében történt, amire sajnos nincs rálátásunk, hatásunk meg végképp.

Persze lehet az ellenzéket okolni sok mindenért, de a hatalmon lévők azok, akik a törvényeket hozzák, eltörlik, felülírják, ha kell, alkotmányt módosítanak, átszabják a választási körzeteket, stb. Bármit meg tudnak tenni, bármit meg tudnak változtatni, ha az a céljaikat szolgálja. Biztosan így volt ez régen is, de ennyire gátlástalan, inkorrekt vezetéssel csak a Bak Plútó idején találkozhatunk.

A Bak emberekre jellemző, hogy képesek magukat is átalakítani azért, hogy elérjék azt, amit akarnak. Ez az oka annak, hogy ez az Orbán Viktor már nem az, aki elindult a politikai pályáján, vagy akit a Nyilas Plútó idején megismerhettünk. Ezért vannak hatalmas ellentmondások a korábbi, és a mostani nyilatkozataiban. És ezért pártoltak el tőle olyanok is, akik eleinte hittek benne.

Mit tapasztalunk a vezetés részéről az elmúlt években

Ha meg akarjuk érteni egy Bak korszak hatalmi elitjének a viselkedését, akkor egy Bak dominanciával rendelkező embert kell magunk elé képzelnünk.

 • Ő az, aki 3 lépés távolságot tart másoktól, és az érzelmek háttérbe szorulnak.
 • Mindig vannak saját céljai, és tudja, hogyan érje el őket.
 • Tervszerűen lépésről lépésre halad előre, és ha akadályba ütközik, akkor széttöri azokat.
 • Képes önmagát átalakítani ahhoz, hogy sikerüljön neki, amit eltervezett.
 • Nem adja fel, végletekig kitartó.
 • Merev, rugalmatlan, meggyőzhetetlen.

Összefoglalva, hogyan nyilvánul meg ez a Bak minőség a mindennapokban:

 • A hatalmon lévők megközelíthetetlenek, távolságot tartanak a néptől, falakat, kordonokat építenek maguk köré.
 • Kőkeményen haladnak előre, minden lepattan róluk, nem hajlandóak együttműködni, kompromisszumot kötni másokkal.
 • Megközelíthetetlen magaslatról szemlélik a világot.
 • Nem engednek bepillantást a céljaikba, és mindent hajlandóak érte beáldozni.
 • Tudják, hogy mit akarnak, és tudják, hogy ezt hogyan érjék el. Ha kell jogszabályt, házszabály, alkotmányt módosítanak érte.
 • Bármit megszavaznak, átírnak egyetlen éjszaka alatt.
 • Szinte mindent kontroll alatt tartanak, a sajtót, a médiát. Csak az megy ki az emberek felé, ami az ő érdeküket szolgálja.
 • Az iskolarendszer, az egészségügy romokban hever, de épülnek helyette a stadionok.
 • Az időnként megjelenő „szociális érzékenység”, csupán a céljaik megvalósítását szolgálja. Persze ez is csupán a választásokat megelőző időszakokra korlátozódik.
 • Aki érteni szeretné mindazt, ami a színfalak mögött történik, és kérdez, azt lepattintják. Nincsenek válaszok. (Boldog karácsonyt!)

És még egy fontos tény. A Bak jegyében járó Plútó legfontosabb eszköze a kőkemény manipuláció.

A Plútó önmagában is hajlamos az irányításra, a birtoklásra,a manipulációra, és nagyon jó radarjai vannak. Ezekkel pedig fel tudja deríteni mások, akár népcsoportok gyenge pontját. Tisztában van azzal, hogy kit mivel lehet befolyásolni.

A Bak jegyében pedig mindezt célorientáltan, és érzelemmentesen teszi, de mindezt úgy, hogy eközben mások érzelmeire hat. Hiszen érzelmek által vagyunk manipulálhatóak. De csak egy érzelemmentes ember képes ezt a sebezhetőséget a saját céljai érdekében kihasználni. Erre szolgálnak a hatalmas pénzeket felemésztő plakátok az ország minden részén.

A jó, és a rossz vezető közötti különség annyi, hogy míg az első él a hatalmával, addig a második visszaél vele.

Nem vagyok politikai szakértő, de ezeket az is észreveszi, aki szeretne kimaradni ebből az egészből. Véleménye pedig mindenkinek van arról a helyzetról, amiben él, de az utóbbi években megtanultuk, hogyha békét akarunk, akkor nem nyilvánítjuk ki. De van az a pont, amikor ez már nem folytatható így…

A további részletekbe menő elemzést meghagyom annak, aki kellőképpen nyitott, és nem fél szembenézni azzal, amit lát.

A tanulságokat le kell vonni, hogy ezeket már ne vigyük tovább a következő korszakba!