Az előttünk álló 21 év – Plútó a Vízöntőben

Most pedig nézzük mi vár ránk a Vízöntő jegyében haladó Plútó időszakában.

Ha velem tartottál, és végig olvastad a korábbi Plútó jegyváltásával kapcsolatos bejegyzéseket, és van egy alapszintű asztrológiai tudásod, akkor már lehetnek gondolataid, bevillanásaid, megérzéseid a jövőről.

Persze azt, hogy mi fog valójában történni, azt nem lehet pontosan megmondani Ez nagymértékben függ attól, hogy milyen szinten állunk egyénileg és kollektíven. Viszont a múlt ismeretében, és az asztrológiai eszközök segítségével az előttünk álló korszak minősége kibontható.

Ahhoz, hogy ezt fel tudjuk tárni, először meg kell néznünk, hogy asztrológiai szinten milyen információink vannak a jövőt illetően.

Plútó és a Vízöntő találkozása

Maga a Vízöntő jegy minősége és a Plútó lényege nehezen összeegyeztethető egymással.

 • a Plútó a mélység, a Vízöntő a magasság
 • a Plútó a kontroll, a Vízöntő a szabadság
 • a Plútó a hatalom, a Vízöntő az egyenlőség
 • a Plútó a manipuláció, a Vízöntő a függetlenedés
 • a Plútó a maximalizmus, a Vízöntő az impulzivitás
 • a Plútó a tökéletességre törekvés, a Vízöntő a változtatás
 • a Plútó a birtoklás, a Vízöntő a lázadás a bekorlátozás ellen
 • a Plútó ragaszkodás a régihez, a Vízöntő új megoldások

Lehetne még folytatni, de ennyi is elegendő ahhoz, hogy lássuk az ellentétes minőségeket. DE ez a kétféle energia most összekapcsolódik, összeolvad egymással.

Ha annak mentén folytatjuk az elkövetkező korszak elemzését, ahogyan a múltat feltártuk, akkor elsőként az jut eszünkbe, hogy a hatalmon lévők viselkedésében, kommunikációjában és szemléletében megjelenik a Vízöntő minőség.

Változások a hatalmi rendszerekben

Ez pedig azt jelenti, hogy hatalmas változás fog bekövetkezni a hatalmi rendszer működésében az elmúlt időszakhoz képest. A merev, mozdíthatatlan, célorientált rendszert, hamarosan felváltja egy rugalmas, újító, reform alapú kormányzás.

Vagyis az a párt, aki a következő választások valamelyikét megnyeri, az nagy forradalmi változásokat fog beemelni a kormányzásába. Azt, hogy a következő választás lesz-e a fordulat, vagy az azutáni, azt ez alapján nem lehet eldönteni. De az biztos, hogy ennek a korszaknak az alap minősége a Vízöntő jegyének jellemzői felé halad.

Vagyis nem számíthatunk arra, hogy már most január végén, amikor 21 évre belép a Vízöntőbe a Plútó, ezt azonnal meg is tapasztaljuk. Hiszen egyetlen korábbi korszakban sem egyik pillanatról a másikra következett be a változás. De a fejlődés iránya mindenképpen ez lesz.

Persze lesz még egy rövid időszak 2024 őszén, amikor még visszakanyarodik a Plútó a Bak jegyébe, hogy végleg bezárja a kapukat. De ez már tényleg a finálé. Viszont a mostani váltás, már nem csak az ízelítő, hanem az, amikor már bele engedjük magunkat ténylegesen az új energiába.

A társadalmi hatások

A korábbi plútói korszakváltásoknál a belépést követő években a rendszerrel, a kormányzással való elégedetlenség erőteljesen fokozódott.

Ez pedig minden esetben sorozatos tiltakozásokban, tüntetésekben nyilvánult meg.

Ráadásul ahhoz a jegyhez, amelybe a Plútó most belépett, asztrológiai szinten a Francia forradalom szellemiségét kapcsoljuk, aminek a jelmondata a „szabadság, egyenlőség, testvériség” volt Ez pedig tovább fokozza az elégedetlenség, és a lázadás lehetőségét.

Társadalmi szinten arra számíthatunk, hogy a szabadságról való nézetünk fog a következő korszakban átalakulni. Ez pedig egyenes következménye lesz mindannak, ami az elmúlt években történt a világban.

A covid évek alatti bekorlátozódás alatt már felvetődött bennünk a kérdés, hogy

 • mi jelenti számunkra a valódi szabadságot?
 • minek a hiányától szenvedtünk a legjobban?
 • mi az, ami elengedhetetlen a számunkra ahhoz, hogy tényleg szabadnak érezzük magunkat?

Ez fog most kikristályosodni még jobban bennük egyéni és társadalmi szinten egyaránt.

Ebből az időszakból nem hagyhatjuk ki az oltások kérdéskörét sem. Az oltottak, és oltatlanok közötti feszültség, az oltás felvételére kötelezés bizonyos munkahelyeken, az oltási igazolvány megjelenése, amivel szabályozták a szabad mozgásunkat, stb.

Ez nem volt más, mint az engedelmesség próbája. A Bakban járó plútói korszak utolsó éveiben pont ezeket a mintázatokat láthattuk. Vagyis a szabályok, a korlátok, és a felelősségvállalás túlzásai jelentek meg az életünkben.

Minden esemény arra fűződött rá, hogy szabályok vannak, amit be kell tartani, és aki nem fogadja el, az ellenségként jelenik meg, és kirekesztődik.

Azok a mondatok például, amit sokszor hallhattunk

 • Hogy lehetsz ennyire felelőtlen, hogy nem oltatod be magad…?
 • Másokra nem gondolsz?
 • Te leszel a felelős azért, ha elkapjuk…

Jól látszik a Szaturnuszi hozzáállás, vagyis a Bak jegyének mintázata. Az egyik oldal felelőtlenséggel vádolta a másikat, míg az ellentétes csoport azt mondta, hogy „ne kényszerítsd rám az akaratodat”.

Egyértelmű, hogy egy ilyen helyzet megszüli magából a lázadást. Az emberek szabad döntésének figyelmen kívül hagyása, és a kényszer, előhozza a tiltakozást azokból is, akik egyébként alkalmazkodó hozzáállással rendelkeznek.

Míg a Bakban járó Plútó idején inkább a korlátok elfogadása volt a többségi norma, a Vízöntőbe lépve már a lázadás, és a szabadsághoz való jog lesz az alap hozzáállás.

Otthonteremtés, családalapítás

A korlátozások, és a hazai magas infláció felerősítette az élj a mának szemlélet térhódítását, elsősorban a fiatalok körében. Sokan úgy érzik, hogy még esélyük sincs arra, hogy saját otthont teremtsenek. Ezért a mindennapok örömeit keresik, nem terveznek előre, mert a szüleik életét látva megtapasztalták, hogy olyan, hogy biztonság nem létezik.

Aki mégis előrelátó és próbálja a jövőjét megtervezni, az pedig elkeseredik, mert még kilátása sincs arra, hogy a családalapításhoz, otthonteremtéshez megfelelő anyagi háttérrel rendelkezzen.

Vagyis marad az albérlet, vagy a hitel, ami hatalmas terhet, és évtizedekre való bekorlátozódást jelent a számukra.

Na, ez lesz az, amit egyre kevesebben fognak bevállalni a következő 21 évben.

Inkább a szabadság!

Rengetegen vágtak bele az elmúlt években a családalapításba néha bizony hirtelen felindultságból, hogy kihasználják a CSOK-ot, a babaváró hitelt. Sokan nem gondoltak bele akkor, hogy ez a most kecsegtető lehetőség mekkora terhet jelent majd pár év múlva.

Hiszen a gyerekek felneveléséhez egyre több pénz szükséges, amit valahonnan elő kell teremteni. Erre viszont sokan csak később döbbennek rá, amikor már a kapcsolat is rámegy a pénzügyi gondokra.

A mai fiataloknak viszont szinte a hitel az egyetlen lehetőség arra, hogy saját otthont teremtsenek. Ez pedig 20-30 év korlátozást jelent majd a számukra. Ráadásul azt is bele kell kalkulálni, hogy ha van egy tulajdona valakinek, az bizony egyéb kötöttségekkel is jár. A biztonság sokszor a szabadság elvesztését, korlátozását jelenti.

Ezek alapján nagy a valószínűsége annak, hogy a mostani huszonéves generációból, vagyis a jövő nemzedékéből már kevesen fognak saját ingatlannal rendelkezni. Nyugaton ez már bevált szokás ugyan, nálunk, Magyarországon viszont annyira alacsonyak a bérek, hogy nem fedezik az ingatlan bérleti díját, a rezsit, és a megélhetést.

Ezért is mennek a fiatalok külföldre, mert nem érzik itt biztosnak a jövőjüket. A szabadságot válasszák, és pont azért, mert nem kötik ide őket az anyagi javak.

Ez a helyzet nehezíti a családalapítást, sokakban felmerül a kérdés, hogy van-e értelme gyereket szülni ebbe a világba? Szerencsére a gyerek utáni vágy olyan elemi ösztön, ami felülírja az anyagiakat. De az biztos, hogy hiába a CSOK, és a babaváró, egyre kevesebb lesz a nagycsalád.

Az előttünk álló Vízöntő korszak végül is pont a szabadságot támogatja.

Az előttünk álló jövő

Természetesen ne arra számítsunk, hogy már 2024 január végén azonnal meg is tapasztaljuk ennek a korszaknak az energiáit. Ez a korábbiakban sem egyik pillanatról a másikra következett be. De az átalakulás egyre jobban érzékelhetővé válik, ahogy haladunk előre az időben.

Az átmenet mindig egyfajta folyamat. Ahogy a Kismalac és a farkas mesében a farkas, először csak az egyik lábát dugja be az ajtónyíláson, azután a másikat, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy már betölti a teret… Ugyanezt tapasztalhattuk az elmúlt években.

Először a covid helyzet, majd az oltások bevezetése, ezt követte az egyre nehezedő gazdasági helyzet, a rezsi drasztikus megemelkedése, az üzemanyag árának robbanása, a pénz elértéktelenedése. De ide tartozik a pedagógusok tüntetése, az elbocsátások, a diákok szolidaritása.

Szóval voltak már jelei a változásnak…

Ha pedig most szétnézünk a nagyvilágban, akkor láthatjuk, hogy nagyon sok országban forronganak a kedélyek. Egyre jobban megyünk bele ebbe a felforgató energiába.

Mielőtt elkeserednénk, vagy megijednénk, ne felejtsük el, hogy minden változás okkal érkezik az életünkbe. A Magasabb cél mindig a fejlődés, és a haladás.

Amikor elérkezik a világ egy olyan pontra, ami már nem visz tovább, akkor bekövetkezik egy új korszak, ami lezárja a régit, hogy megteremtődhessen az új. A Plútó, ami éppen most vált jegyet, pont ezt az energiát képviseli.

Milyen jegyekre lesz a legnagyobb hatással ez az időszak?

Elsősorban azoknak, akiknek föld jegyekben vannak a személyi bolygói, a Nap, a Hold, a Merkúr, a Vénusz, a Mars, vagy az aszcendens. Vagyis akiknek Bika, Bak, vagy Szűz érintettségük van. Ezek azok az állatövi jegyek, amelyek túlzottan is ragaszkodnak dolgokhoz, és megviseli őket a változás, mert alapvetően biztonsági játékosok. Számukra az állandóság jelenti a komfortzónát.

Ide tartoznak még a Vízöntők is, bár ők alapvetően a levegő jegy szülöttei. Alapvetően szeretik ugyan a kihívásokat, de csak azokat, amelyeket ők generálnak. Mivel ez a jegy is kötődik a Szaturnuszhoz, ami a merevséget, az állandóságot, a mozdulatlanságot jelképez, ezért bennük is megtalálható a rugalmatlanság, ami öntörvényűség formájában mutatkozik meg.

Éppen ezért számukra kettős hatású lesz a következő időszak. Egyszerre érzik majd magukat jól, és frusztrálva. Hiszen a változások nem mindig az ő elképzeléseiket támogatják majd. Ilyenkor előtérbe kerül majd bennük a lázadás.

Persze az hogy kire milyen hatással lesz majd a következő időszak, az sokkal összetettebb. Ha az 5 bolygó közül csak egyre jellemző mozdulatlanság, a többi már a rugalmas levegős jegyekben van, akkor sokkal könnyebb a változások elfogadása és az újdonságok beépítése.

A levegős jegyek az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő. Ők eleve rugalmasabbak, így számukra könnyebb lesz alkalmazkodni a kihívásokhoz, mivel képesek lazábban állni a helyzetekhez. Persze náluk is megjelenhet ugyanaz a probléma, hogy levegős jegyben születtek ugyan, de például a Holdjuk már a föld jegyekben helyezkedik el. Ez hasonló kettősséget hoz, mint a Vízöntők esetén.

Azt, hogy kire milyen hatással lesz valójában ez a korszak, azt csak a személyes képlet kibontásával lehet megfejteni.

Ezért a legfőbb üzenet az összes jegy számára, hogy készülj fel a változásokra, légy rugalmas, és alkalmazkodj a pillanathoz! Légy jelen az életedben!

Összefoglalva

Az események váratlanul, nagy intenzitással fognak megérkezni, és felforgatják az életünket. Éppen ezért amit tehetünk, hogy meg kell tanulnunk alkalmazkodni a változásokhoz. Ehhez kénytelenek leszünk kialakítani belül, önmagunkban egyfajta rugalmas alapot.

El kell engednünk az állandóságról és a biztonságról alkotott képünket. Fel kell készülnünk a változékonyságra és az újratervezésre. Mivel a külvilág változik, nekünk is alkalmazkodnunk kell majd a körülményekhez. Vagyis ebben a korszakban a rugalmasságot tanuljuk.

A mostani változás a hatalmi struktúrákat is megváltoztatja. Így arra lehet számítani, hogy a hatalmon lévők korábbi kőkemény, rugalmatlan, célorientált, érzelmeket, emberséget figyelmen kívül hagyó viselkedése is megváltozik.

A korszak közepére megjelennek a vezetőkben a pozitív Vízöntői jellemvonások. A rugalmasság, a nyitottság az új eszmékre, az együttműködési hajlandóság, a közösség fontossága, a csapatmunka, az élni és élni hagyni szemlélet válik dominánssá.

A korszak elején viszont még a Vízöntő negatív oldala fog dominálni. Ilyenek a túlzott öntörvényűség, önfejűség, az „én tudom a tutit, nekem van igazam” mentalitás.  A szabadság negatív oldala, ami lázadásban nyilvánulhat meg, „nekem senki se mondja meg, hogy mit tehetek”.

Az alkalmazkodás, az együttműködés és a csapatjáték hiánya.

Számunkra pedig a korszak eleje még a kiszámíthatatlan életet jelenti, és olyan szabályok bevezetését, amelyek korlátozzák a személyes szabadságunkat. Ez viszont magával hozza a további tiltakozásokat, a lázadást, tüntetéseket, és akár a forradalmi tetteket is.

Viszont ennek hatására egyre jobban erősödik a csoportok közötti szolidaritás, csökkennek az ellentétek és megjelenik az összetartozás, az együttműködés. Közösségek jönnek létre egy eszme mellett. Az „oszd meg és uralkodj szemlélet” már nem fog hatni ránk. Képessé válunk egy közös cél érdekében összefogni, ahogy a francia forradalom idején is tették.

A mostani korszak fejlődésének iránya tehát az együttműködés, a rugalmasság, és a szabadság helyes megélése. Az önállóság, és az önazonosság nem zárja ki a másokkal való együttműködést. SŐT!  Csak közösségben, csoportban találhatjuk meg igazán önmagunkat.

Bízom benne, hogy előbb utóbb el megtanuljuk a leckét, és elérjük a szabadságot, hogy hogyan, az már csak rajtunk áll…