AZ ASZTROLÓGIAI ÚJÉV KULCSIDŐSZAKAI 2.

Folytassuk a 2022-es év elemzését, de most a Plútó szempontjából.

Március 20-án a Nap Kos jegybe lépésével elkezdődött az asztrológiai újév. Most a Plútó haladása alapján elemezzük az előttünk álló asztrológiai évet. A bolygó mozgása ugyanúgy kijelöl bizonyos fordulópontokat a sorsunkban, ahogy azt a Szaturnusznál is láthattuk.

Az első részben már írtam a bolygók haladásának látszólagosságáról. Arról is volt szó, hogy az előre haladó bolygók energiája kifelé hat, míg a hátráláskor, inkább belül érezzük meg a bolygó minőségének a hatását.

Az év elemzésének első részében részletesebben írok erről, valamint a Szaturnusz haladása alapán elemzem az aktuális asztrológiai évünket. Érdemes ezzel kezdened. KATTINTS IDE az olvasáshoz.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen energiák lépnek működésbe a Plútó haladása közben, ehhez először meg kell vizsgáljuk a bolygó jelentőségét.

A Plútó hatása, és jelentősége

Maga a Plútó a gyökeres átalakulások, és a megújulás bolygója. Lebontja a nem működő kereteket, eltüntet az életünkből mindent, ami akadályozza a fejlődésünket. Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyen éljük meg ezeket az időszakokat. Hiszen, nem mindig vagyunk tisztában azzal, hogy egy adott helyzet árt, vagy használ nekünk hosszabb távon.

Aki elindul a spiri úton, az hajlamos a nehézségekre úgy tekinteni, mint ami a fejlődését szolgálja. Ekkor szokták azt mondani, hogy: „Teher alatt nő a pálma!” És persze gyakran így is van, de nem mindegy a teher mértéke. Van olyan helyzet, ami már akadályozza a személyiség fejlődését, és többet árt karmikus szempontból, mint ami hasznunkra válna.

A legtöbbször azzal kerestek fel az elmúlt 30 évben, hogy elérkezett-e már az idő arra, hogy letegyék azt a terhet, amit gyakran évtizedek óta cipelnek… Legyen ez egy párkapcsolat, vagy akár egy munka.

Gyakran pont a félreértelmezett spiri szemlélet nyomja el az ösztönös reakciónkat, és az énvédő mechanizmusunkat. Persze az sem jó, amikor azonnal váltunk, kiugorva minden olyan helyzetből, ami pont azt a fejlődést segítené elő, ami miatt leszülettünk.

Nagyon nehéz az egyensúlyt megtalálni, és felismerni, hogy mikor érkezik el az a pont az életünkben, amikor a nehézségekből való kilépés jelenti a fejlődést, és mikor kell maradni, mert ebből nő ki az a sors, amiért itt vagyunk.  

Egy biztos, amikor egy Plútó tranzit beaktiválódik a születési képletünkben, az mindig elhozza a változást, a megújulást. Ha eddig nem tudtunk lépni, akkor most bemozdítja a dolgokat.

Jobb esetben magunktól ráébredünk arra, hogy valamit el kell engednünk. Ilyenkor sikerül meghoznunk egy döntést, és megtesszük a megfelelő lépéseket is ebbe az irányba. De az is előfordul, hogy a külvilág kényszeríti ki a változást azáltal, hogy olyan helyzet teremtődik körülöttünk, amikor látszólag nincs is választási lehetőségünk, hanem lépnünk kell.

Nézzünk egy pár példát ezekre a helyzetekre:

 • A párunk úgy dönt, hogy nem akar tovább velünk maradni.
 • Megjelenik egy harmadik valamelyikünk mellett.
 • Átszervezés történik a munkahelyünkön, és minket elküldenek.
 • Kapunk egy új főnököt, aki pokollá teszi a napjainkat.
 • A szomszédunkba költözik egy asztalos, aki egész hétvégén dolgozik…
 • Jön egy egészségi probléma, vagy egy baleset, ami alapjaiban borítja fel a terveinket.

A Plútó aktiválódásakor olyan események történnek körülöttünk, amelyek véget vetnek egy rosszul működő kapcsolatnak, és kimozdítanak azokból a helyzetekből, amelyek már nem szolgálják a fejlődésünket.

Persze, ha tudatosan jelen vagyunk az életünkben, ha észrevesszük a jeleket, amelyek persze mindig ott vannak, akkor nem kell, hogy drasztikus dolgok történjenek ebben az időszakban. Ha tudjuk, hogy milyen feladattal születtünk, és tisztában vagyunk a bennünk zajló érzelmi folyamatokat, akkor hamar felismerjük, hogy mi az, ami megérett a változásra.

Nagyon fontos tudni, hogy csak azokat a dolgokat söpri ki az életünkből a Plútó, ami már nem szolgálja a fejlődésünket. És a lényeg, hogy MINDIG MEGTEREMTI AZ ÚJAT! Tehát a Plútó a gyökeres átalakulást, és a megújulást segíti!

Persze ez nem egy lépésben zajlik, hanem egy másfél éves folyamat eredménye. Amikor először aktiválódik egy adott helyen a születési képletünkben, akkor elindítja az eseményeket, és a legutolsó érintéskor hozza el a megoldást.

Felmerülhet a kérdés benned, hogyha nem ismered a születési képletedet, akkor hogyan tudod ennek a hasznát venni?

Vannak olyan időszakok, amelyek mindannyiunkra hatással vannak, függetlenül a személyes bolygóink elhelyezkedésétől. Ezek azok az időpillanatok, amikor a Plútó éppen megállni látszik az égen, ez pedig az irányváltása előtt történik. Ez az állapot körülbelül egy hétig tart, és ilyenkor 5x erősebb energiákat sugároz felénk, mint haladása közben. Ebben az időszakban felerősödik bennünk is a késztetés a változtatásra.

De nézzük meg a Plútó aktiválódási folyamatát részletesebben, hogy lássuk, milyen szakaszokon keresztül történik a változás.

A Plútó aktiválódásának lépcsőfokai

Mindig két Plútói ciklusban vagyunk benne párhuzamosan. Mindkettő 8 szakaszból áll, és átfedik egymást.

Most egy cikluson belül mutatom be magát a folyamatot. Zárójelben odaírom a hónapokat, mert ezek a jelen korszakban visszatérően ekkor történnek, de a későbbiekben részletesebben is végig elemzem mindkét ciklust.

 • 1. szakasz: Első érintés, megmutatkozik az a téma, aminek át kell átalakulnia a következő másfél évben, esetleg váratlan lezárások, szakadások történhetnek. (ápr. vége, máj. eleje)
 • 2. szakasz: Hátráló mozgás, a dolgok a háttérben, belül zajlanak, érnek, nem látjuk még a külvilágban a változást. (májustól-októberig)
 • 3. szakasz: Megáll a Plútó, és ismét beaktiválódik az az életterület, ami átalakulást igényel. Mellékesen beérik egy másfél évvel korábban kezdődő történet. (okt. eleje)
 • 4. szakasz: előre indul a Plútó, bemozdítva azt, ami kb. fél éve kezdődött, elkezd konkrét formát ölteni az új. (októbertől-februárig)
 • 5. szakasz: Eléri a Plútó újra az első érintési pontot, itt már egyértelművé válik benned és a külvilág számára is, hogy mi az, ami éppen átalakul az életedben. (Jan-febr)
 • 6. szakasz: A Plútó újra megáll az égi útján, az adott életterület ismét beaktíválódik, elérkezik az elmúlt év változásainak az összesítése, és az utolsó lépcsőfok, vagy zárókör megtervezése.  Megmutatkozik egy új, átalakulásra megérett téma… (ápr. vége, máj. eleje)
 • 7. szakasz: Újra hátráló mozgás, az eredeti téma, ami az első szakaszban indult, végső beérés felé közeledik láthatatlanul, kezd kibontakozni az új minőség.
 • 8. szakasz: Beérés, a Plútó megáll égi útján, és utoljára megérinti az 1 szakaszban elfoglalt égi pozícióját. Kész az átalakulás, elkezdődhet az új minőség szerinti élet. ( Okt. eleje.)

A következő részben pedig részletesen kibontom, hogy milyen fontos időpillanataink lesznek Plútói szempontból a mostani asztrológiai újévben.

Tarts velem!