LÉTEZIK-E ROSSZ DÖNTÉS?

Nap, mint nap választásokkal nézünk szembe és persze egyértelmű, hogy szeretnénk mindig JÓL DÖNTENI!

De vajon létezik-e egyáltalán rossz döntés…?

Alapvetően a rossz és a jó, csupán itt a földi síkon válik ketté. Csak itt van jelentősége, mivel itt egy beszűkült tudatállapotban létezünk.

Minden döntésünkkel, amikor igent mondunk valamire, tulajdonképpen nemet mondunk valami másra. Ez pedig azzal jár együtt, hogy mindenképpen megtapasztaljuk előbb-utóbb a vesztesség élményét. Amikor valami olyan eseményre bólintunk rá, ami pillanatnyilag fantasztikusnak tűnik, akkor persze nem vesszük ezt észre. De később gyakran megjelennek a „mi lett volna, ha…” kezdetű mondatok.

Tipikus példa erre a Mézga család ikonikus mondta:

„ Miért nem mentem inkább Hufnágel Pistihez feleségül…?”

Mivel mindannyian megtapasztaljuk ezt az érzést valamikor, ezért a választásokat nagyon gyakran megelőzi a szorongás. Márpedig ezt az érzést nagyon nem szeretjük…!

Vannak olyan döntések, amelyiknek tétje van és van olyan, aminek nincs. Az, hogy melyik ruhát vesszük föl, hogy mit főzünk ebédre, hogy elmegyünk-e a barátnőnkkel kávézni, az nem befolyásolja az életünk alakulását. (Kivéve, ha pont abban a ruhában és abban a kávézóban találkozunk álmaink hercegével J)

De az, hogy melyik munka ajánlatot fogadjuk el, vagy melyik férfi/nő mellet kötelezzük el magunkat, hogy építkezünk-e, vagy inkább panelba költözünk, hogy vállalunk-e gyereket, az már meghatározza a későbbi életünk alakulását.

Van egy nagyon mélyen gyökerező hitrendszeri blokk a tömegtudatban, ez pedig a következő:

 „Most, ebben a pillanatban jól kell döntenem, mert lehet, hogy örökre együtt kell élnem a döntéseim következményével.”

Maga ez a tudat nagyon nyomasztó tud lenni. Éppen ezért gyakran úgy próbáljuk meg feloldani ezt a dilemmát, hogy végig vesszük a lehetőségeket, mi szól ellene, mi szól mellette? És jó esetben a mérleg elbillen valamerre. Ennek megfelelően pedig körvonalazódik bennünk egy kép, a választásunk következményét illetően.

Miért segít ez a technika? Mert a legjobban a bizonytalanságtól félünk. Attól, hogy nem tudjuk mi vár ránk a sarkon túl…

Vajon mi a jó döntés?

Hekaté, az útkereszteződések ógörög istennője szerint nincs jó vagy rossz döntés, ami számít, az maga a választás. A háromfejű istennő egyik arca a múlt, másik a jelen, a harmadik a jövő felé tekint. Tökéletes szimbóluma ez a választás dilemmájának. Ő képes mindhárom idősíkon jelen lenni, mi pedig csupán egy keskeny szeletét érzékeljük a valóságnak.

Hányszor kívánjuk, bárcsak bele láthatnánk a jövőbe, hogy tudjuk jól választunk-e…? Sokan ilyenkor kérik jósok, látók, vagy asztrológusok segítségét.

Tipikus kérdések ilyenkor:

  • Elváljak a férjemtől?
  • Otthagyjam-e a munkahelyemet?
  • Melyik férfit/nőt válasszam?
  • Melyik munkahely lenne a jobb a számomra?
  • Vállajak még egy gyereket?
  • Megvegyem ezt a lakást, autót?
  • Elmenjek erre a nyaralásra, vagy inkább spóroljak, mert lehet, hogy megszűnik a munkahelyem?

Ilyenkor a legfőbb kérdés, amit tisztáznunk kell, hogy létezik-e egyáltalán rossz döntés?

Erre pedig a jó válasz, hogy bárhogy is döntesz, arra kell menned, mert AZ A TE UTAD.

Nem véletlenül döntünk. Valami húz arra minket, valamiért, amit most még nem látunk tisztán, az az út most ebben a pillanatban a helyes döntés.

Ez nem azt jelenti, hogy tuti nem fogjuk megbánni a későbbiekben, hanem csak annyit, hogy a jelen pillanatban a legjobb tudásunk szerint EZ A MEGFELELŐ DÖNTÉS!

Nagyon fontos, hogy ezt megértsük. Mert a döntéseink miatti bűntudat feloldásának ez a kulcsa. Amikor bántjuk magunkat azért, hogy miért nem a másik utat választottuk, amikor gyötör a bűntudat, hogy mennyivel jobban alakult volna az életünk, akkor gondoljunk mindig erre.

De ha a másik utat választjuk, akkor most nem azok lennénk, akik vagyunk, hanem valaki más. Hiszen a döntéseink, és az általuk megélt tapasztalatok formálnak minket azzá, akik vagyunk. Ezt sose felejtsük el!

Pont ott vagyunk az életünkben, ahol lennünk kell, és ehhez pontosan erre a tapasztalásra volt szükségünk. Most pedig indulhat a következő kör, az újabb döntés. De már egy másik szintről, egy magasabbról.

Minden döntéshelyzet, ami belép az életünkbe, sorszerű. Bárhová vezet is minket. A lényeg a változás, a fejlődés, és ezek a kihívások pont ezt segítik. Ha képesek lennénk egy magasabb síkról rálátni az eseményekre, akkor pontosan látnánk a miérteket. Innen lentről, viszont csak bízni tudunk abban, hogy minden úgy van jól, ahogyan van.  

Legtöbbször, pár év távlatából, már magunk is tisztán látjuk, hogy miért kellet meghoznunk azt a döntést, és hová vezetett ez helyzet a tapasztalások létráján.

Bízz a saját bölcsességedben, ez a legfontosabb, mert akkor a döntéseid a legjobb útra vezetnek majd!

Végezetül ne feledd:

A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában.

Joanne Kathleen RowlingSZERETNÉD TUDNI, HOGY MILYEN SORSFELADATTAL SZÜLETTÉL?

Hamarosan induló SORSKÓD ONLINE TANFOLYAMOM, pont erről szól. Ha kíváncsi vagy a részletekre és nem szeretnél lemaradni róla, akkor itt fel tudsz iratkozni az értesítésre. 🙂

A képzésre csak rövid ideig lehet jelentkezni, iratkozz fel, hogy ne maradj le róla!