ÉLETÜNK CIKLUSAI 1.rész

Életünk során ciklusok mentén fejlődünk, akár tudunk róla, akár nem.

Időről időre visszaköszönnek azok az események, amelyeket nem oldottunk meg a múltban. Legfeljebb csak alakot, vagy személyt váltanak…

A legismertebb ezek közül az a 7 éves ciklus, amelyet a házassági válságokkal kötünk össze. Ezt úgy éljük meg a gyakorlatban, hogy vagy félünk a 7. évfordulótól, vagy utólag megállapítjuk egy szakításkor, hogy bizony ez az a kritikus 7. évnek köszönhető.

Viszont itt legtöbbször meg is állunk, és nem göngyölítjük fel az események okát, hanem elfogadjuk, hogy ezt dobta a gép.

Pedig ha ilyenkor elgondolkodnánk a történteken, és megkeresnénk a múltban a gyökerét ennek a helyzetnek, akkor olyan következtetéseket, tanulságokat vonhatnánk le magunknak, amelyek a későbbiekben megakadályoznák azt, hogy a sors ismételje önmagát.

Például egy 7. évben felbomló kapcsolat, házasság esetén végig kéne gondolni, hogy vajon mikor volt olyan helyzet, amelyben nem álltunk ki saját magunkért vagy feladtuk a saját érdekeinket, esetleg saját magunkat. Erre gyakran hajlamosak vagyunk a kapcsolat elején, sőt észre se vesszük akkor… Vagy mit kényszerítettünk rá a másikra, amire csak azért bólintott rá, mert úgy érezte, ha nem teszi, akkor erre rámehet a szerelem.

Ezért nagyon fontosak megvizsgálni, hogy mi történt a szakítás, vagy a válság előtt 7 évvel, mert pontosan ez vezetett ehhez az élethelyzethez. Ha ezt nem tesszük meg, akkor újra beleléphetünk ebbe a csapdába, és a következő kapcsolat is rámehet. A hét év nem csak házasság esetén kritikus. Előfordul, hogy 6 év kapcsolat után házasodik össze két ember, és egy évre rá jönnek a problémák, ami váláshoz vezet. Ilyenkor telik le tulajdonképpen a 7 év, ilyenkor végig kell gondolni a kapcsolatot, és új alapokra helyezni. Akkor minden rendben lesz. Nem törvényszerű a szakítás.

Ha tudatosan figyeljük az életünkben az ismétlődő folyamatokat, akkor felismerhetjük a közös pontokat a különböző életesemények kapcsán, és akkor képessé válunk a fejlődésre ahelyett, hogy csak futnánk a felesleges köröket.

Ahhoz hogy ezt a gyakorlatban is alkalmazni tudjuk először meg kell ismerkednünk a különböző ciklusokkal. Vannak kisebb periódusok, amelyek mentén az életünk aktuális, „hétköznapi” eseményei szerveződnek, ezek általában körülbelül 9 hónaptól 2,5 évig tartanak. Ezek azok, amelyekről rendszeresen beszámolok a bejegyzéseimben, mint például a legutóbbi „Uránuszi beérés”. Ezek célja, hogy tudatosabban éld az életedet a hétköznapokban is és vedd észre a jeleket.

Vannak viszont úgynevezett nagyobb ciklusok is, amelyek életünk legfontosabb fejlődési fázisait jelentik, tehát jó, ha megismerkedünk velük.

Minden ciklus a „nagybolygók” mozgásához kötődik. De ne ijedj meg, nem kell ahhoz asztrológusnak lenned, hogy követni tudd ezeket a folyamatokat. Ezek a bolygók a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó.

Nagyon röviden, leegyszerűsítve a ciklusok a következőképpen alakulnak ki, ha szeretnél egy kis magyarázatot a kialakulásukra:

 1. A nagyobb ciklusok valós bolygómozgáson alapulnak és az égitestek Nap körüli keringési idejétől függenek. Minél távolabb helyezkedik el egy bolygó a Naptól, annál hosszabb idő kell ahhoz, hogy bezárjon egy kört, vagyis visszakerüljön ugyanoda, ahonnan elindult a születésünk pillanatában. Ez tekinthető egy ciklusnak.
 2. A kisebb ciklusok a bolygók Földhöz viszonyított látszólagos araszoló mozgásához kötődnek, amelyek csupán a földi szemlélő számára jelent oda-vissza mozgást, a valóságban azonban folyamatosan keringenek a Nap körül. Mégis jelentős hatással vannak ránk, hiszen a Föld a mi viszonyítási pontunk. Ezek azok a ciklusok, amelyekről időről-időre beszámolok a blogomban.

Ebben a bejegyzésben a nagyobb ciklusokkal foglalkozunk, mert ezek rejtik azokat az életkorokat, amelyek a személyes fejlődésünk szempontjából meghatározóak.

Egy kis csillagászat:

Ahhoz, hogy meg tudjuk nézni, hogy hány évenként zárul egy ciklus és kezdődik egy újabb a földi életünkben, ahhoz tudnunk kell a bolygók keringési idejét.

 • Jupiteri ciklus: kb.12 év (8 teljes ciklus 100 év alatt)
 • Szaturnuszi ciklus: kb. 28-29 év (3 teljes ciklus 100 év alatt)
 • Uránuszi ciklus: kb. 84 év (1 teljes ciklus 100 év alatt)
 • Neptunuszi ciklus: kb. 165 év (-)
 • Plútói ciklus: kb. 248 év (-)

Láthatjuk, hogy a két utolsó bolygó a Neptunusz és a Plútó egy emberöltő alatt nem kerül vissza ugyanarra a helyre, ahol a születésünkkor tartózkodott. Az Uránuszi visszatérést jó esetben még megélhetjük. A Jupiter sokszor tér vissza a kiindulási helyére, ezért ennek inkább finomító hatása van ránk nézve. A legfontosabb a Szaturnusz, ő rejt igazi mély fejlődési lehetőségeket, nem véletlenül nevezik a küszöb őrének.

Nézzük meg, hogy mely életkorok azok, amelyek meghatározóak lesznek majd mindannyiunk számára:

 • Jupiteri ciklus esetén 12 évente számíthatunk fontosabb eseményekre. Vannak szerencsés és kevésbé szerencsés időszakaink: 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96 éves korunkban. Ez attól függ, hogy milyen elhelyezkedése van a születési képletünkben a Jupiternek. Nem szükséges viszont ezt tudnunk, elég, ha felidézzük mi történt ezekben az életkorokban, és már tudjuk is, hogy hasonló események fognak érni minket. Ezekben az életkorokban fókuszba kerül a személyes értékrendünk, erkölcsi normánk és a hitrendszerünk. Ilyenkor elgondolkodunk azon is, hogy kik is vagyunk mi valójában.
 • Sokkal jelentősebb és konkrétabb eseményeket hoznak a Szaturnuszi visszatérések. Ennek hatása a 28-29, 57-58 és 88-89 éves korunkban érezhető, tehát jó esetben háromszor is találkozhatunk vele az életük során. Ezek mindig elindítanak egy új korszakot az életünkben, mintha 29 évente egy spirál magasabb szintjére lépnénk. Az első szakasz a fiatalkor, a második a felnőttkor, a harmadik pedig az idős kor. 29 évente számot vetünk az életünkkel. Olyan ez, mintha leltárt készítenénk arról, hogy hol is tartunk, és merre felé szeretnénk haladni. Felvetődik a kérdés, hogy mi az életünk értelme, és hogy jó úton járunk-e…?
 • Az Uránuszi cikluszárás 84 éves korunkra válik esedékessé. Ő a szabadság, az önállóság és a hitelesség bolygója. Ilyenkor felteszi a kérdést, hogy hogy viszonyultál ezekhez a témákhoz az életed során és a végső szabadság kérdését veti fel azoknak, akik jelen vannak még a földi síkon.

Ha azt gondolnánk ezek alapján, hogy szuper, még vagy már nagyon messze vagyok ezektől az időpontoktól, vagy azt hogy ez elég ritkán esedékes az életünkben, nem kell ezzel foglalkozni, akkor bizony tévedünk.

Ugyanis nem csak akkor fejti ki a hatását egy bolygó, amikor visszatér ugyanarra a pontra, ahol a születésünk idején tartózkodott, hanem akkor is, amikor valamilyen módon beaktiválja ezeket a pontokat. (Asztrológiai kifejezéssel élve a kvadrát és az oppozíció lesz ránk a legnagyobb hatással. Most a többi fényszöget nem vizsgáljuk, csak azokat, amelyek komolyabb leckéket adnak számunkra az életünk során.)

Úgy tudjuk ezeket az időpontokat, életkorokat a legegyszerűbben meghatározni, ha az egyes bolygók keringési idejét, évét elosztjuk néggyel.

Ez alapján látható, hogy hány évente fognak felbukkanni a témák, amiket nem oldottunk meg korábban, vagyis milyen ciklusokat fog ez eredményezni, az egyes bolygók esetében:

 • A Jupiternél: 12/4 = 3 évente bukkannak fel események, de mivel ő alapvetően a nagy szerencse bolygója, nem hoz olyan drasztikus történéseket, ami fenekestül felborítaná az életünket. Jó esetben annyit érzékelhetünk, hogy optimistábban állunk az eseményekhez. Negatív hatása lehet, hogy bosszantó esetleg fájó igazságtalanságok történnek velünk. Legrosszabb esetben jogi dolgokra kerülhet sor az életünkben, ekkor viszont már másik bolygó is bekapcsolódik a folyamatba.
 • A Szaturnusz: kb. 28/4 = 7 évente bukkan fel, hogy feltegye azt a kérdést, hogy hol tartasz az életedben. Most jutottunk el a házasságoknál, párkapcsolatoknál említett komolyabb krízisekhez. Ilyenkor felmerül az a kérdés, hogy mi az, amit 7 évvel ezelőtt a szőnyeg alá söpörtünk, amivel nem akartunk szembe nézni… , na ebben fogunk most felbukni.
 • Az Uránusz 84/4 = 21 évente bukkan fel, vagyis 21, 42, 63 és persze 84 éves korunkban. A kérdés, amit számunkra feltesz, hogy hogyan állunk az önazonosság, és a személyes szabadság témájával. Tudunk-e önmagunk lenni, vagy önfeladásban élünk?
 • A Neptunusz 165/4 = 41 éves korunkban fog észrevehető hatást gyakorolni ránk, előtérbe hozva az ideáljainkat. Ilyenkor merül fel bennünk az az érzés, hogy „nem ilyen lovat akartam”. Ekkor kezdünk el gondolkodni azon, hogy mi lenne számunkra a legideálisabb körülmény, mit tudnánk elképzelni magunknak. Ilyenkor szembesülünk az önbecsapásainkkal, és azzal, amivel eddig áltattuk magunkat. Rossz esetben megtapasztaljuk a csalást a külvilág részéről.
 • A Plútó 248/4 = 62 évesen találkozunk. A legfontosabb téma, amellyel szembesíteni akar minket, azaz elmúlás kérdése, a lezárás, valamint a hatalom vesztés problémája.

Most már látható, hogy bizony elég gyakran kell szembe néznünk önmagunkkal az életünk során, vagy önként és dalolva, vagy ha nem, akkor a sors kényszerít rá minket különböző életesemények segítségével. Mindig a személyes fejlődés a cél, hogy képesek legyünk továbblépni azon, ahová eljutottunk. Valamint az is a feladatunk, hogy a körülöttünk élőket is erre ösztönözzük.

Ezek a ciklusok, mindenkinél ugyanabban az életkorban következnek be, ezért asztrológiai ismeretek nélkül is képesek vagyunk felismerni életünk legfontosabb eseményeit.

A második részben tovább lépünk és megvizsgáljuk, hogyan is működik ez a személyes életünkben. Feltárjuk, hogy milyen életesemények kapcsolódhatnak az egyes bolygóciklusokhoz, és egyenként végig vesszük azokat az életkorokat, amelyek fontos felismeréseket rejthetnek magukban.

Tarts velem a következő részben is!

Ha szeretnél bepillantani abba, hogy milyen rejtett üzenetei vannak az életünk eseményeinek, akkor érdemes letöltened a LELKÜNK KÓDJAI ingyenes e-bookot.

Ha viszont szeretnél elmélyülni a témában és jobban megérteni a szimbólumok mögött rejtőző üzeneteket, feltárni életed rejtett összefüggéseit, akkor ajánlom figyelmedbe a JÖVŐNK A MÚLTUNKBAN című e-bookomat.