SZÜLETÉSÜNK KÓDJAI (alapok)

A születésünk élménye egész életünket meghatározó kódokat rejt.

Itt dől el az, hogy hogyan kezdünk bele bármibe is az életünk során, legyen ez egy párkapcsolat, vagy egy új munkahely. Ez az élmény határozza meg azt is, hogy a külvilágot biztonságos, segítséget nyújtó közegnek érzékeljük-e, vagy folyamatos támadásoknak vagyunk-e kitéve, és bármit szeretnénk is akadályokba ütközünk. Ami megdöbbentő, hogy nem csak a saját születésünk, hanem az őseinké is lenyomatot képez a családi rendszerünkben, ezáltal bennünk is.

Ahhoz hogy megértsük milyen ősi lenyomatok találhatóak a születésben, meg kell ismernünk azokat a körülményeket, ahogyan az őseink világra hozták a gyermeküket. Egy-egy traumatikus szülés olyan mély sérülést okozhat az utódok életében, amely egyfajta sorsismétlődést generálhat. Sokszor tapasztalok ismétlődő történeteket amelyek végig kísérik az nagymama, az anya és a lány életét is. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy feltárjuk a múltat, és megkeressük az összefüggéseket a saját életünk és az őseink élete között.

Kezdjük az elején!

A születés az a téma, ami mindannyiunkat érint, hiszen mindenki világra jött valamikor. Maga a szülés női misztérium, amiben a férfiak a kezdet kezdetén nem sok szerepet kaptak. Az ősi bennszülött törzsekben a nők elvonultak, amikor érezték a jelet, hogy világra készül jönni egy gyermek. Egyedül birkóztak meg ezzel a helyzettelés ennek minden nehézségével együtt, és jobb esetben egy csecsemővel a karjukban tértek vissza.

A középkorban már a család idősebb, tapasztaltabb nő tagjai segítették a folyamatot, jobb esetekben hivatásos bába is jelen volt a szülésnél. Viszont komplikációk esetén, nem rendelkeztek megfelelő tudással ahhoz, hogy megoldják a problémát. A rossz higiénés körülmények tovább nehezítették a helyzetet. Emiatt gyakori volt az anyai és magzati szövődmények száma. Orvosok csak nagyon ritkán vettek részt a szülés levezetésében.

Az 1800 években Semmelweis Ignác fedezte fel, hogy a tisztaság életeket menthet, a klórvizes kézmosással megelőzhető a gyermekágyi láz. Erről az orvostársadalom nem vett tudomást, így még éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy elfogadják, és belássák, hogy emberéletek múlhatnak ezen. Addig viszont még sok haláleset történt, családok maradtak árván.

Az 1950-es évektől megjelentek a szülőotthonok, és attól fogva már kötelezővé vált az intézményes szülés. Sajnos a szülő nők számára ezek nagyon mostoha körülményeket biztosítottak, intimitás pedig alig volt. Senkit nem érdekelt, hogy mi zajlik le a magzatban, vagy az anyában a szülés közben. Csak az volt a lényeg, hogy mindketten túléljék. Persze ez az elsődleges szempont, de ott abban a pillanatban egy lélek lép át egy új dimenzióba. Ezt ne felejtsük el.

Ha mindezt összevetjük a jelen helyzettel óriásit fejlődött a világ. A technika lehetővé tesz olyan dolgokat, amiket pár évvel ezelőttig el sem tudtunk volna képzelni. Gondoljunk csak az ultrahangra, amely már az anyaméhben képes lefényképezni a magzatot. Kialakultak a bababarát, és anyabarát szülészetek, és kórházi szobák. Lehet már alternatív módon, akár vízben is szülni, nem csak háton fekve, kiszolgáltatottan. A babát az anya hasára teszik, a köldökzsinórt csak a pulzálás megszűnése után vágják el. Már nem szakítják el a babákat az anyától, sőt sok helyen a szülés után már a szoptatást is elkezdhetik.

Másfajta élményeket él át a szülő nő, a baba, és már a férfiak sincsenek kirekesztve. Egyre többen választják az apás szülést, segítenek a vajúdás közben, ők vágják el a köldökzsinórt, sőt császármetszés esetén ők ölelik először magukhoz újszülött gyermeküket. Később pedig, ha a az anya hivatása miatt családnak megfelelőbb, akkor akár már a férfiak is mehetnek GYES-re. Ennek megfelelően mást élnek meg a csecsemők is a világrajövetelük közben, és azután is.

És hogy miért is írtam le mindezt?

A genetika fejlődésével mára már bebizonyosodott, hogy élményeink hatással vannak ránk, és sejtjeinkben, genetikai állományunkban kódolódnak. Minden élmény, amit fogantatásunkkal kezdődően átélünk (sőt még korábban is, de erre majd visszatérünk a későbbiekben) sejtszinten rögzül, és az élménynek megfelelő viselkedési mintává alakul. Ráadásul nem csak a saját megélésünk vésődik be, hanem az őseinkét is megkapjuk a szüleink DNS-én keresztül. Ennek megfelelően mi is tovább adjuk a leszármazottjainknak a saját, és felmenőink megélésének a kódját.

Ebből pedig az is következik, hogy sok generációval korábbi időpontokból is hozhatunk sérüléseket. Egy traumatikus szülés a múltban, még a mi leszármazottainkra is hatással lehet. Sok családban vannak hasonló élmények, generációk óta. Például a család női leszármazottai az első gyermeket elveszítik. Ez lehet halva szülés, vetélés, vagy akár bölcsőhalál is. Tipikus minta lehet, hogy a családban minden nő nehezen fogan meg. De az is lehet, hogy az anyát indokolatlan szorongás kíséri, hogy elveszíti a gyermekét. Nagyon gyakran ezek a történetek a múltban gyökereznek. Valaki valamikor régen megélt egy traumát, és mivel nem történt meg a feldolgozás, ezért a minta kísért a későbbi generációk életében is.

Ha csak az elmúlt századot nézzük, a világháborúkkal, vajon milyen félelmeket éltek meg az őseink? Milyen körülmények között várták a megszületendő gyermeküket, és milyen volt maga a születés? Esetleg a háború kellős közepén, egy pincében, miközben dörögtek az ágyuk? Mit élt meg akkor az anya, és a baba? Milyen biztonságérzete lesz vajon egy ilyen körülmények között született embernek? Azt hiszem, erről tudna beszélni a 1943-1944-ben született generáció. És ők a mi őseink! Vajon milyen biztonságérzetet örököltünk tőlük?

De jöjjünk vissza a jelenbe. Rengeteget fejlődött a világ, gondoljunk csak a lombik bébikre, a petesejt donorokra, stb. Most már lehetővé vált, hogy azok a nők is anyává váljanak, akik a régi körülmények között nem lehettek volna. Ez viszont azt is jelenti, hogy újfajta programok is megjelenhetnek, amelyek új kódokat hoznak létre a magzatban, és ennek megfelelően a jövő generációban. Ahhoz, hogy ez minél kevesebb negatív következménnyel járjon a felnövő nemzedék számára, fel kell fedezni, meg kell érteni ezeket a programokat, és el kell engedni őket. Ennek legelső lépcsőfoka a tudatosodás, a felismerés.

Ha szeretnéd megismerni, és megérteni a benned rejtőző kódokat, és feltárni mindazt, ami a gyerekeidbe lenyomatot hagyott, akkor neked szól a JÖVŐNK A MÚLTUNKBAN című könyvem. Ebben végig vezetlek a fogantatástól, a születésig terjedő időszakon. Részletesen megnézzük, hogy az egyes fázisokban milyen sérülési lehetőségek adódhatnak, és ezek milyen hatással lehetnek a későbbi életünkre. De nem állunk meg itt, hanem betekintünk a generációs mintákba, és azt is megnézzük hogyan kapcsolódnak ehhez az előző életeink.

Ezzel az könyvvel azt cél tűztem ki, hogy képessé válj felismerni, és megérteni nem csak a saját hozott mintáidat, de az őseidét, és akár a gyermekeidét is. Ennek tudatosításával képessé válj egy új, szabadabb életre. Hiszen amire rálátunk, ami a tudatba emelkedik, már nem kell, hogy sorsként köszönjön vissza.

Készült egy önfeltáró munkafüzet is ÉLETED KÓDJAI címen ehhez a könyvhöz, amiben segítek neked feltárni a személyes múltadat, és megérteni, hogy milyen kódokat hoztál magaddal a felnőtt életedbe. Ebben lépésről lépésre haladunk a fogantatásodtól egészen a születésedig. Több mint 100 olyan kérdést teszek fel neked ebből az időszakból, amelyek bevésődéseket okozhatnak ebben a nagyon érzékeny időszakban. Vagyis tovább bővítjük, illetve finomítjuk a könyvben kifejtett kódokat, hogy összaálljanak a mozaikok.

Amennyiben szeretnéd részletesebben megismerni, hogy milyen programokat hozunk magunkkal életünk legkorábbi szakaszából, akkor a JÖVŐNK A MÚLTUNKBAN című könyvem neked szól. Ha pedig szeretnéd felismerni a személyes kódjaidat, akkor érdemes a munkafüzetet is kérned hozzá. KATTINTS IDE a részletekért!