VAJÚDÁS – Születésünk kódjai 1. rész

A születés egyes szakaszainak lenyomata az élet későbbi szakaszaiban is megmutatkozik, mégpedig viselkedési mintaként.

Amit a születésünk, magzati életünk és a fogantatásunk alatt átélünk, az olyan bevésődéseket hoz létre, amely meghatározza a későbbiekben a világhoz, a környezetünkhöz és az élethez való hozzáállásunkat.Vagyis ugyanúgy működünk az életünk során, mint ahogy a születésünk zajlott.

A felnőttkori problémás viselkedés tehát gyakran összefügg azzal, hogy hogyan jöttünk a világra.  

Nézzünk egy pár példát, hogy meglásd az összefüggéseket:

 • Például valaki rendszeresen azt tapasztalja, (illetve általában a környezete veszi észre), hogy bármibe belekezd, azt mindig félbehagyja. Amikor elkezdjük feltárni a születését, gyakran kiderül, hogy beindult ugyan a vajúdás, de abbamaradtak a fájások. Így rá kellett segíteni a folyamatra.
 • Vagy amikor azt látjuk, hogy egy gyerek nem akar hozzákezdeni a tanuláshoz, és folyamatosan noszogatni kell, és kiderül, hogy túlhordta a mama, és be kellett indítani nála a szülést.
 • Vagy éppen azt érzékeljük, hogy a párunk hatalmas lendülettel kezd neki mindennek, és nincs türelme a várakozáshoz, ekkor gyakran kiderül, hogy nagyon gyorsan született, szinte alig ért oda az orvos, hogy elkapja a babát.

Minden szülés más és más, és éppen ezért rengeteg dolog befolyásolja azt, hogy milyen kód képződik az adott folyamatból, helyzetből, körülményből. De a szülés egyes szakaszai mégis jól meghatározható kóddal rendelkeznek az élet későbbi időszakára nézve.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy milyen lenyomat képződött a születés közben, ahhoz mindig arra kell gondolnunk, hogy a baba mit élhetett meg eközben.

A következő időszakban több bejegyzést is készítek majd arról, hogy a születés egyes szakaszaiban mi történik valójában, és ez milyen lenyomatot képez a babában, és hogyan jelenik ez majd meg a viselkedésében a későbbiek során.

Kezdjük most a szülés legelső lépcsőfokával, a vajúdással.

A VAJÚDÁS

Mi történik a vajúdás alatt:

Elkezdődnek a méhösszehúzódások, amelyek jelzést adnak a babának az indulásra. Ez pedig tökéletes összhangban van az ő születési tervével, amit még lélekszinten kijelölt magának. Ez akkor is így van, ha a kiszámított idő előtt vagy esetleg később indul útnak. Az biztos, hogy most érkezett el az idő, hogy megmutassa magát a külvilágnak.

Ez tehát maga a kezdet.

A baba azt éli meg, hogy az utolsó időszakokban nagyon bekorlátozott mozgástere még tovább szűkül. Ráadásul egy erős nyomás nehezedik rá, tulajdonképpen olyan mintha présbe kerülne. Először csak pillanatokra, de egyre sűrűbben, és egyre erősebben szorul a hurok.

Érzi, hogy egyre rosszabb már bent lennie, ki kellene innen valahogy kerülni, de még nem látja a kivezető utat. Hiszen még nincs nyitva teljesen a méhszáj. Ahogy halad előre a folyamat az összehúzódások hatására egyre jobban nekinyomódik ő is a méhszájnak, elősegítve ezzel a tágulást.

Valami tehát elkezdődik ilyenkor, de még fogalma sincs arról, hogy mi fog történni, hová kerül majd. Most még csak a késztetést, a nyomást érzi a változtatásra.

A vajúdás hatása életünk későbbi szakaszára:

Ezt követően minden változás, minden új kezdet, hasonlóképpen fog történni, mint ahogy a vajúdás zajlott. Legyen az akár egy párkapcsolat kezdete, vagy esetleg vége, egy munkahelyváltás, egy költözés, a szülőktől való leválás, vagy akár egy új projekt indítása.

Amikor az életünk egyik fázisából a másikba lépünk, akkor ugyanazon a folyamaton fogunk újra és újra keresztülmenni, mint a vajúdásnál. Tudjuk, hogy valami már a vége felé közeledik, már nem érezzük jól magunkat ott, ahol éppen vagyunk. Még egy ideig tűrjük, de egyre rosszabb a helyzet. Lassan felvillan az új út reménye, és ahogy törekszünk arrafelé, elkezd szélesedni előttünk a kapu, amin keresztül ki tudunk jutni a szorongató helyzetünkből.

Mi az, ami lenyomatot hoz létre? Ami miatt mindenki másképp éli meg a változás előtti időszakot? Ez attól függ, hogy milyen hosszú ez a folyamat, mennyire zavartalan, és főleg, hogy mit él meg a baba eközben. Mert ez fog kódolódni benne a jövőre vonatkozóan.

Mit kell végig gondolni a vajúdás szakaszában:

 • Indították-e a vajúdást, vagy spontán indult be magától?
 • Milyen hosszú ideig tartott a vajúdás valójában?
 • Mennyire érezte a mama nehéznek és hosszának a folyamatot?
 • Mennyire voltak rendszeresek a fájások?
 • Sürgették-e a folyamatot?
 • Kapott-e anya oxitocint?
 • Hol voltak a szülők, mikor értek be a kórházba?
 • Hogy viszonyult a szülésznő, az orvos, a mentős a kismamához,
 • Milyenek voltak a körülmények?
 • stb.

Ahogy látod, nagyon sok minden befolyásolhatja a későbbi hatást. Érdemes minden apró részletet összeszedni, ezzel kapcsolatosan.

Hogyan tárd föl ezt a szakaszt:

Idézz fel mindent, amiről tudomásod van ebből az szakaszból. Tudsz-e valami érdekességet, különlegességet? Valamit, ami ritkán fordul elő? Ezek lesznek a Te egyedi kódjaid.

Könnyebb feltárni és észrevenni a mintázatokat, ha a saját gyermekeidről van szó. Ott jelen voltál, és nem kell csupán elmondásokra hagyatkozni. De mindenképpen érdemes a saját születéstörténetedet is feltárnod, amennyiben ez még lehetséges.

Ha ez meg van, akkor gondold végig, általában hogyan indítod el az új dolgokat életedben? Szereted-e a változásokat? Mit indít be nálad, amikor rosszul érzed magad egy helyzetben, amikor tudod, hogy lépned kell…?

Illetve mit tapasztalsz a gyermeked esetében, ő hogyan viszonyul az új dolgokhoz, a változáshoz?

Kapcsold össze ezt a kettőt, vedd észre az összefüggéseket.

Hamarosan pedig érkezem a következő résszel. 😉Amennyiben szeretnéd még részletesebben megérteni, hogy milyen kódokat hozunk az életünk kezdeti szakaszából, és ha tudni szeretnéd, hogyan illeszkedik ez a tapasztalás a lélek vállalásához, akkor ajánlom figyelmedbe a JÖVŐNK A MÚLTUNKBAN című könyvemet.

Ha pedig szeretnél elmélyülni a saját, vagy akár a gyermeked születéstörténetében, és megfejteni a kódokat, akkor ebben az ÉLETEM KÓDJAI önfeltáró munkafüzet lesz a segítségedre.

Érdemes megnézned a csomagokat is, mert így kedvezőbb áron tudod beszerezni őket!