MAGZATI ÉLETÜNK KÓDJAI

MAGZAT - TERHESSÉG

Életünk kezdeti szakasza rengetek lenyomatot hagy bennünk a jövőnket illetően.

A fogantatásunkat követő kilenc hónap alatt anyukánk testében fejlődve, az ő élményeit is átéljük, úgy mintha velünk történne. Ezért is nagyon fontos, hogy a várandós kismama milyen körülmények között várja a kisbabáját, és hogy eközben milyen hatások érik őt.

Már régóta ismert mondás, hogy ha a kismama valamire rácsodálkozik, ami esetleg rémülettel tölti el, vagy ami számára rossz érzéseket kelt, az nyomot hagy a csecsemőn. Vannak olyan példák, amikor az anya megütötte magát a várandóssága alatt és a gyereken, amikor megszületett, ugyanazon a helyen volt egy anyajegy. Mennyire beszédes maga a szó, ANYAJEGY, az anyai átélés jegye.

Vajon milyen lenyomatokat hagynak azok a bántó szavak, amivel esetleg valaki az anyát illeti. Ezeknek nem testi jelei lesznek majd, hanem lelki lenyomatai, amelyek az egész életét befolyásolhatják majd az újszülöttnek. Például amikor az utcán megjegyzést tesznek a mama hasára, termetére, esetleg kövérnek nevezik. Ezekben a gyerekekben bekódolódhat, hogy valami nincs rendben a testükkel. Állandóan elégedetlenek lehetnek a kinézetükkel, szélsőséges esetben akár testkép zavar is kialakulhat náluk, ami anorexiához, vagy bulimiához vezethet. Enyhébb esetben kialakul egy állandó kontrollált evés, kényszeres kalóriaszámlálással, túlzásba vitt edzésekkel, és fogyókúrák ördögi körével.

Most pedig nézzünk egy olyan bevésődést, amely annyira mély, hogy az egész életünk alap problematikáját határozza meg.

EZ A KÉRDÉS PEDIG AZ, HOGY AKARTAK-E MINKET VAGY SEM?

Minden ember arra vágyik, hogy egy közösség tagja legyen. Erre mondjuk, hogy az ember, társas lény. Ez a legrégibb bevésődések egyike, ami abból az időből származik, amikor még az életben maradásunk attól függött, hogy közösségben élünk-e vagy sem. A kitaszítottság, az egyedüllét egyenlő volt a halálla. Ezért a közösségben elkövetett vétség legnagyobb büntetése az volt, ha valakit elküldtek, kivetettek maguk közül.

Ezt az ősi kódot hozzuk mi is magunkkal. Fizikai szinten, ha magára hagynak egy újszülöttet, az meghal, hiszen nem tud gondoskodni magáról. Érzelmi szinten ez ugyanannyira fontos, bár a lélekben magára hagyott, szeretetlenségben cseperedő gyermek életben marad ugyan, de nem kapja meg azt a figyelmet, azt a törődést, azt az érintést sem, amely az egészséges személyiségfejlődéséhez nélkülözhetetlen.  Ennek következtében a gyermek lehasítja magáról az érzelmeket, azért hogy túléljen, nem tanul meg együttműködni, és ennek következményeként komoly beilleszkedési gondokkal küzd majd, amely egyenes út a közösségből való kitaszítottsághoz.

Ezért is meghatározó számunkra az a kérdés, hogy a szülők, a család hogyan viszonyult az érkezésünkhöz.

  • Amikor a gyerek „véletlenül” fogan, és valaki részéről elhangzik, hogy el kell vetetni, akkor ebben a gyerekben benne lesz az, az érzés, hogy „nem kellek, engem nem akarnak”. Egész életében azért küzd majd, hogy elfogadtassa magát a külvilággal. Nem hiszi el, hogy szeretik, hogy fontos, akár hogy bizonygatják is neki.
    Persze ezt a hatást csökkenti, ha végül mégis megtörténik az igazi szívbeli elfogadás a szülők részéről, de a későbbi kapcsolatok kezdetén mégis mindig felbukkan ez a kód. Ezért nehezen kezdenek új kapcsolatot, nehezen nyílnak meg. Viszont ha a partner nem adja föl, és szeretettel közeledik, akkor egy idő után elmúlik ez a szorongása és képessé válik arra, hogy megbízzon a másikba, és megélje a boldogságot.
  • Ha tervezett gyerekként látjuk meg a világot, akkor felnőttként örömmel engedjük bele magunkat egy új helyzetbe, egy új kapcsolatba, mert tudjuk, hogy rendben vagyunk, hogy szerethetőek vagyunk, és bízunk a külvilágban.
  • De nézzük a másik szélsőséges helyzetet, amikor a szülők görcsösen akarnak Ilyenkor egész életünket az akarás, a tervszerűség fogja jellemezni a spontaneitás helyett. Nehezen tudunk örülni, felszabadulni, leengedni. Az örömök megélése helyett, a cél válik a legfontosabbá.

Mielőtt megijednénk attól, hogy a saját gyermekünk milyen kódokat hozott, el kell mondanom, hogy nincsenek merev szabályok. Az előzőekben bemutatott példák csupán egy részletét mutatják be a magzati életben átélt eseményeknek. Mivel a 9 hónap rengeteg más lehetőséget is hozhat, bármikor van lehetőség a kezdeti kódok enyhítésére, felülírására is. Egy váratlan fogantatás után is megváltozhat a szülők hozzáállása a babához és nagy boldogságban készülhetnek a szülői szerepre. Viszont egy nagyon várt és tervezett baba életében is bekövetkezhet a 9 hónap alatt olyan tragikus esemény, amely felülírja az ideális indító programot.

Arra biztatlak, hogy próbálj minél többet megtudni a saját magzati életedről, hogy mit éltek át a szüleid, amíg téged vártak, mert ezeknek a lenyomatoknak az ismeretében nagyon sok minden érthetővé válik majd az életedben.

Ha anya vagy, akkor idézd föl mit éltél át a várandósság alatt, történt-e valami különleges esemény a családban, és keresd meg az összefüggéseket a gyereked viselkedése, élete és a te megéléseid között.

Ha feltárjuk a magzati életünkben történt eseményeket, és felismerjük a párhuzamot a jelen életünkkel, akkor a tudatba emelkedő program képes megváltozni, feloldódni, mi pedig ki tudunk lépni a mókuskerékből.

Amennyiben szeretnéd részletesebben megismerni, hogy milyen programokat hozunk magunkkal akkor a JÖVŐNK A MÚLTUNKBAN című könyvemet ajánlom figyelmedbe.

Készült egy önfeltáró munkafüzet is ÉLETED KÓDJAI címen ehhez a könyvhöz, amiben segítek neked feltárni a személyes múltadat, és megérteni, hogy milyen kódokat hoztál magaddal a felnőtt életedbe. Ebben lépésről lépésre haladunk a fogantatásodtól egészen a születésedig. Több mint 100 olyan kérdést teszek fel neked ebből az időszakból, amelyek bevésődéseket okozhatnak ebben a nagyon érzékeny időszakban. Vagyis tovább bővítjük, illetve finomítjuk a könyvben kifejtett kódokat, hogy összaálljanak a mozaikok.

Amennyiben szeretnéd részletesebben megismerni, hogy milyen programokat hozunk magunkkal életünk legkorábbi szakaszából, akkor a JÖVŐNK A MÚLTUNKBAN című könyvem neked szól. Ha pedig szeretnéd felismerni a személyes kódjaidat, akkor érdemes a munkafüzetet is kérned hozzá. KATTINTS IDE a részletekért!