KÖLDÖKZSINÓR PROBLÉMÁK – Születésünk kódjai 2. rész

A köldökzsinór szimbolizálja a szabadság, és a kötődés kérdéskörét az életünkben.

A szülés során felmerülő problémák jelentős részét a köldökzsinór helyzete és hossza okozza.

A mai ultrahang vizsgálatok segítségével már egészen jól látható a köldökzsinór elhelyezkedése, mégis előfordulnak olyan esetek, amikor nem tudják az orvosok felmérni, hogy elegendő-e a hossz a baba természetes világra jöveteléhez.

A lényeg, hogy baba az anyaméhben nagyon gyakran magára tekeri a köldökzsinórt. Ez nem mindig okoz problémát a születés folyamatában, de az is előfordul, hogy megakadályozza a természetes születést. Nem beszélve arról, amikor már eredetileg is rövidebb a zsinór…

Ebből máris következtethetünk arra, hogy a köldökzsinór hossza, és elhelyezkedése meghatározó kódokat rejt magában a jövőre vonatkozóan. Ugyanúgy, ahogy a születés többi szakasza is. Az első részben a vajúdásban rejlő bevésődésekről írtam, amelyek hatását a felnőtt életünkben is érezhetjük.

Ha még nem olvastad, akkor itt találod a bejegyzést:

->>>SZÜLETÉSÜNK KÓDJAI 1. rész Vajúdás

Most viszont fókuszáljunk a köldökzsinórral kapcsolatos problémák hatásaira.

Először magát az alap problémákat fogjuk kibontani, természetesen a teljesség igénye nélkül. Hiszen minden szülés eltérést mutat valamiben a többitől. Vagyis adódhatnak teljesen egyedi helyzetek, amelyek csak a teljes szülés folyamatának ismeretében válnak érthetővé. Ez pedig már túlmutat egy bejegyzés terjedelmén.

Viszont vannak olyan alap mintázatok a köldökzsinórral kapcsolatosan is, amelyek megértése sok mindenre magyarázattal szolgálhat a későbbi életünk, viselkedésünk, és a világhoz való hozzáállásunk szempontjából.

És amikor a tudatba emelkedik egy régi minta, vagyis amikor összekapcsolódik az ok és a következmény, akkor elkezdik kioltani egymást, és attól kezdve lassan elkezd felülíródni a program, és kialakul egy új viselkedési forma, ami már mentes ettől a programtól.

Milyen alapproblémák adódhatnak a köldökzsinórral kapcsolatosan?

  • Túl hosszú a köldökzsinór
  • Túl rövid a köldökzsinór
  • Rá van tekeredve a babára a zsinór

Ahhoz hogy megértsük ezek a kódjait, először meg kell értenünk azt, hogy lélekszinten mit is szimbolizál valójában a köldökzsinór.

A köldökzsinór szimbolikus jelentősége

Feladata, hogy biztosítja a összeköti a babát és az anyával, és az anyán keresztül pedig létrejön a kapcsolat az egész világgal. Most nem foglalkozunk a biológiai szerepével, csak a lelki szempontokat vesszük figyelemebe.

Nézzük meg, hogy a köldökzsinórral kapcsolatos problémák milyen élethelyzetekre lesznek majd hatással, vagyis mire adhat felvilágosítást a későbbiekre vonatkozóan:

  • az anya gyerek kapcsolat milyenségére,
  • általánosságban a kötődés biztonságára,
  • és a szabadság megélésének lehetőségére.

Vagyis, ha bármi probléma adódik a köldökzsinórral kapcsolatosan, az ezekre a viselkedési mintákra lehet hatással. Ha minden rendben van, akkor a gyerek felnőttként képes majd egészséges kötődéseket kialakítani, megélni a személyes szabadságát, és a szüleihez valamint a világhoz való kapcsolata is rendben lesz.

De nézzük a problémákat.

Ha rövid a zsinór

Ez a tapasztalás a „rövid póráz” érzését aktiválja be az életükben. Akinek rövid volt a köldökzsinór a magzati életében, az azt élik meg, hogy nincs elég mozgástere, hogy nem teheti azt, amit igazán szeretne. Folyamatos problémái lehetnek a kapcsolatokban, mert sokszor érzi azt, hogy őt korlátozzák (akkor is, ha ez nem így van…).

Esetleg nem is köteleződik el hosszabb távra, mert a szabadság a legfontosabb a számára. Hajlamos lehet arra, hogy feszegesse a határokat, és ez már egész kicsi korban megmutatkozhat. Bármennyi szabadságot kap is, az sosem elég neki.

Ha túl hosszú a zsinór

Túl nagy a távolság a baba és az anya között. Ekkor nehezebben megy a kapcsolatot kialakítása a szülőkkel, és ezáltal a külvilággal is. Hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy elérjen a másikhoz, és létrejöjjön a találkozás. Egyfajta távoságtartás jellemzi. Ebben a helyzetben tulajdonképpen az igény hiányzik a szorosabb kapcsolatra. Vagyis ő maga tart nagyobb távolságot. Ebben azesetben gyakori helyzet, hogy magukra tekerik a köldökzsinórt.

Ha a zsinór rátekeredik a babára

Ők azok, aki a saját életüket nehezítik meg. Belegabalyodnak a problémákba, és gyakran a saját hibájuk miatt nem tudnak úgy haladni az életben, ahogyan szeretnének.

Az alap, amiből ki kell indulnunk, hogy maga a baba az, aki az anyaméhben való mozgása közben magára tekeri a zsinórt. Hiszen a saját anyaméhben történő mozgása következtében jön létre ez a helyzet.

Fizikai síkon ennek elsődleges következménye, hogy csökken a magzat mozgástere. Ráadásul, ha nem elég hosszú a köldökzsinór, akkor ezáltal lehetetlenné válik a természetes úton történő születés. Ilyenkor beaktiválódnak a császármetszés, és a rövid köldökzsinór kódjai is.

Lélekszinten ennek következménye, hogy a későbbiekben, ők maguk lesznek azok, akik megnehezítik a saját életüket. Úgy viselkednek, olyat tesznek, vagy mondanak, amivel ártanak saját maguknak, és erre gyakran csak később döbbennek rá. Vagy éppen olyan helyzetekbe bonyolódnak, amivel a saját sorsukat teszik nehezebbé.

A hosszú köldökzsinór eleve hajlamosít arra, hogy ez bekövetkezzen. Ilyenkor mindkét kód érvényesül egyszerre.

Vagyis szeretne nagyobb távolságot a külvilágtól, és mivel nincs meg a visszajelzés, vagy éppen nem ér el hozzá, ezért belegabalyodhat a saját szemléletébe, döntésébe. „Majd én tudom, hogy mit, és hogyan kell csinálni! Ne szóljon bele senki a dolgaimba.” Mivel nem érzékeli a külvilágot mert nagy a távolság, és nem is akar közelebb menni, ezért nincs meg a visszacsatolás, és gyakran rosszul a dönt.

Amikor a babára tekeredő köldökzsinór miatt válik röviddé a póráz

Előfordul, hogy csak akkor derül ki, amikor nem halad a szülés, hogy valami probléma van. Ilyenkor a megrövidült köldökzsinór visszahúzza a babát, miközben ő haladna előre.

Ennek programja a későbbiekben, hogy azt élik meg, hogy mennének ezerrel a céljaik felé, de valami mindig megakadályozza, visszahúzza őket, és valamiért nem tudják elérni amit akarnak. Legtöbbször persze a külvilágot, és a körülményeket hibáztatják. De, ha jobban megvizsgálják az eseményeket, akkor rájönnek, hogy ők maguk voltak azok, akik akadályozták a folyamatot. Például valamit elnézetek, lekésték a határidőt, kihagytak valamit a számításból, vagy túl sokat variáltak, és elvesztek a részletekbe.  De akár a saját félelmük is gátat jelenthetett a haladásban.

Tovább nehezíti a helyzetet, ha a köldökzsinór a baba nyakára van tekeredve. Emiatt akár életveszélyes helyzetet is alakulhat ki a szülés során. Ahogy halad előre a szülőcsatornában, „szorul a hurok” a nyakán.

Ekkor azt kódolja be a baba, hogy „jobb, ha nem ugrálok, ha benne maradok a szorult helyzetekben, mert ha erőfeszítést teszek, hogy tovább lépjek, abba bele is halhatok”.

Mivel ilyenkor a gyors beavatkozás menti meg az életét, ezért valószínű, hogy a későbbiekben, vagyis a felnőt életében céljai elérésének utolsó fázisban mindig szüksége lesz egy külső segítségre, ahogy a köldökzsinórt is levette róla valaki, a születésénél.

Hogyan tárd föl ezt a szakaszt

Idézd föl, hogy tudsz-e valamit ezzel kapcsolatosan a múltadból? Ha a Te életedről van szó, előfordulhat, hogy semmi infód nincs, csak akkor ha az veszélyeztette a életedet. Régen ennek csak ebben az esetben tulajdonítottak jelentőséget.

Ha viszont van már gyereked, akkor nála már nyomon tudtad követni a magzati életi folyamatot is az ultrahang vizsgálatok segítségével. Az orvos, szülésznő pedig valószínűleg tájékoztatott téged arról, amit a szüléskor történt, amit ő tapasztaltak.

Ha nincs infód, akkor gondold végig, hogyan állsz a szabadsághoz, mennyire engeded közel magadhoz az embereket? És mindenképpen menj vissza az időben korábbi életszakaszodhoz, mert lehet hogy ez változott időközben az élettapasztalataid hatására…

És persze gondold végig a gyermeked szempontjából is ezt a programot, talán sikerül megértened valamit a kettőtök kapcsolatát illetőem.

Nagyon fontos megértenünk, hogy a születésünk körülményei tökéletes összhangban vannak a lelkünk vállalásával. Vagyis ez a tapasztalás, és ez a kód tökéletes összhangban van azzal a feladattal, amit erre az életünkre választottunk magunknak.Amennyiben szeretnéd még részletesebben megérteni, hogy milyen kódokat hozunk az életünk kezdeti szakaszából, és ha tudni szeretnéd, hogyan illeszkedik ez a tapasztalás a lélek vállalásához, akkor ajánlom figyelmedbe a JÖVŐNK A MÚLTUNKBAN című könyvemet.

Ha pedig szeretnél elmélyülni a saját, vagy akár a gyermeked születéstörténetében, és megfejteni a kódokat, akkor ebben az ÉLETEM KÓDJAI önfeltáró munkafüzet lesz a segítségedre.

Érdemes megnézned a csomagokat is, mert így kedvezőbb áron tudod beszerezni őket!