2024 a felelősségvállalás éve

Ebben az évben a felelősségvállalás, az elköteleződés, és a család témája kerül életünk középpontjába.

Az előző évek kiszámíthatatlansága, változékonysága után itt az idő, hogy összeszedetté, és céltudatossá váljunk. Most érkezett el az idő arra, hogy beleálljunk az életünkbe, és vállaljuk a felelősséget azért, amit el akarunk érni, vagy éppen azért, amit korábban létrehoztunk.

Viszont fontos, hogy ezt másokkal együttműködve tegyük, és ne öncélúan.

A 2024 egy 26/8-es minőségű év

A hagyományos számmisztika szerint, mivel egy jegyre redukáljuk a számokat, csak annyit mondanánk, hogy most 8-as most évünk lesz. De a SORSKÓD rendszerében a három jegyből álló számot teljes valóságában értelmezzük.

Hiszen teljesen más minőséget képvisel egy 17/8-as év, mint egy 26/8-as, vagy éppen egy 35/8-as. Persze ez az utóbbiról még nincs tapasztalatunk, mivel ezzel csak 2069-ben fogunk majd találkozni.

Mindhárom számot összeköti a 8-as szám, de mindhárom esetben ez csak azt mutatja meg, hogy milyen eszköz segít hozzá minket, hogy egy adott témában fejlődjünk. Vagyis mi lesz a kulcsa annak, hogy egy adott témát megoldjunk, és magasabb szintre emeljünk.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a 2024-as évet, akkor azt mondhatom, hogy

Az év feladata, hogy megtanuljuk az együttműködés során a helyes felelősségvállalást. Ehhez az anyagi világgal, és a pénzzel összefüggő helyzetek adnak majd tanulási, fejlődési lehetőséget.

Lássuk, mit jelent ez a hétköznapokban:

Olyan eseményekkel fogunk szembe kerülni 2024-ben, amelyek segítenek majd megérteni, hogy mit is jelent a helyes felelősségvállalás. Vannak emberek, akik hajlamosak magukra vállalni azt is, amit nem nekik kellene megcsinálni és vannak olyanok, akik szívesen lepasszolják a „nemszeretem” feladatokat.

Ezzel a családban, és a munkahelyen egyaránt találkozhatunk.

Azt, hogy mi van ennek hátterében, azzal most nem foglalkozunk. Elég, ha annyit tudunk, hogy vannak mindkét irányba hajlamosító tényezők a személyiségben. Viszont ebben az évben mindannyiunknak feladata lesz, hogy ezt a témakört önmagunkban tisztába tegyük.

Olyan helyzetekkel fogunk találkozni, ahol el kell döntenünk, hogy ez most kinek a felelőssége, kinek a feladata, kinek a problémája, és van-e ezzel nekünk valami dolgunk?

Tehát fel kell ismernünk, hogy mi az, amit nekünk kell megoldanunk, mert az a mi feladatunk, és mi az, amit meg kell hagynunk a másiknak, mert ez az ő feladata.

Ebben az évben hajlamosak leszünk belecsúszni a szélsőségekbe. Ezért jó, ha tudatosan figyelünk majd erre a mintázatra. Nekünk most az a célunk, hogy megtaláljuk az egészséges középutat!

A lényeg, hogy felismerjem, hogy meddig tart az én felelősségem, és hol kezdődik a másiké.

A probléma legtöbbször az, ha azért is mi akarunk felelősséget vállalni, ami nem a mi dolgunk. Fontos, hogy ezt felismerjük, és visszavonjuk magunkat ezekből a helyzetekből.

Hozok egy személyes példát a felelősségvállalásra:

Amikor a legnagyobb gyerekem első osztályba került, akkor a tanító néni elmondta a szülőknek, hogy a táskába bepakolás, a ceruza kifaragása, a lecke megírása a gyerek feladata, nem a szülőé. Ha valami nincs rendben, akkor a gyereket fogja figyelmeztetni, és felelősségre vonni.

Amikor 3 év múlva a középső gyerekem ment iskolába, akkor a tanító néni elmondta, hogyha bármi hiányzik a táskából, vagy nincs kész a lecke, akkor a fekete pont a szülőé…

Vajon melyik hozzáállás az, ami a helyes felelősségvállalásra tanít, és melyik az, ami a felelősség hárítása felé terel? Melyik az, ami építi a gyerek személyiségét, és melyik az, ami feszültséget kelt a családban, és bűntudatot a szülőben? Kié a feladat valójában…?

Hány család életét nehezítik meg az iskolai elvárások? Manapság akkora a teher a gyerekeken, és a szülőkön is, ami már rombolja a családi kapcsolatokat. Amikor a gyerekek nem lehetnek gyerekek, mert az elvárás túl nagy. A szülő meg állandó bűntudattal él, mert a gyerek nem teljesít úgy ahogy „kellene”.

Na, de ez majd 2025 év témája lesz… Hiszen az évek egymásba fonódva hozzák a fejlődés lehetőségét.

Jelenleg vajon mennyi a szülő felelőssége és mennyi a gyereké?

És ha tovább folytatom, hol van a tanárok felelőssége, az oktatási rendszeré, és persze ami ezeket irányítja, szabályozza, a kormányé…? Persze lehet egyre lejjebb mutogatni, és felelősséget hárítani, de ez nem viszi előre a világot. Mindenkinek bele kell állnia és vállalni kell a saját részét. Ebből, és mindenből!

Nagyon sok minden tartozik a felelősségvállalás témájához, és pontosan ez lesz az év feladata.

De maradjunk még egy kicsit a családoknál.

Ebben az évben a családalapítás, az elköteleződés, és a családok működése lesz a fókuszpontban. Hiszen a felelősségvállalás kérdésköre itt mutatkozik meg a legerőteljesebben.

A kérdés, ami felvetődik majd, hogy hogyan működik együtt a család, vállalja-e mindenki a saját szerepét, és egyáltalán ki vannak-e osztva ezek a szerepek. Tisztázott-e, hogy kinek mi a dolga, miért felel?

A legtöbb családban valamelyik szülő vállalja magára azt a szerepet, hogy mindent észben tart, mindent felügyel. A családtagok pedig szépen belekényelmesednek a helyzetbe. Ő az, aki kézben tartja a dolgokat, erőn felül is, majd egy idő után úgy érzik a többiek, hogy ő folyamatosan beleavatkozik az életükbe…

Mindig egyszerre jelenik meg a két pólus. Az egyik fél, aki olyat is magára vállal, amit nem kéne, és a másik, aki azt sem, ami az ő feladata lenne… És jön az egymásra mutogatás.

Akkor hogy is kell helyesen felelősséget vállalni a dolgainkért?

És hogy lehet helyre rakni, ami elcsúszott?

Valószínű, hogy sérülésmentesen nem lehet megúszni…

De pont ebben van lehetőségünk fejlődni ebben az évben!

Viszont mindkét fél részéről érett felelősségteljes hozzáállás szükséges a változáshoz.

Persze lehet, hogy neked majd a munka világában lesznek felismeréseida felelősségvállalással kapcsolatosan. Például észreveszed, hogy míg te napok óta túlórázol, a kollégáid felszabadultan trécselnek a munkaidőben. Ja, és persze minden nap időben elmennek…

Talán évek óta így van ez, de csak most vetted észre. Most jött el az idő, hogy ráébredj, valamin változtatnod kell..

De az is lehet, hogy a baráti kapcsolataidban tűnik fel neked, hogy mindig Te vagy az, aki szervezed a programokat, aki összerántja a csapatot, aki felhívja őket, hogy megkérdezze, mi van velük. Miközben ők nem tesznek semmit azért, hogy fennmaradjon a kapcsolat.

Tehát figyelj, légy éber!

Azok a helyzetek, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a felelősségvállalás témájához, jó fejlődési lehetőségeket rejtenek magukban ebben az évben. Ezek felismerése segít majd abban, hogy felismerd, hogy nálad hol vannak elakadások, és te hol tartasz a felelősségvállalásban.

Van még egy fontos terület, ami szorosan kapcsolódik ennek az évnek a legfőbb témájához. Ez egy kulcsfontosságú infó, ami összefügg, és ráerősít az év problematikájára. Éppen ezért ezt egy olyan eszköznek is tekinthetjük, ami kiélezi a helyzeteket.

Most jelenik meg a színen a 8-as szám, amit a hagyományos számmisztika az év értelmezésénél felhasznál. Mi pedig úgy tekintünk rá, mint egy értelmezést segítő eszközre. Lássuk hogyan is kapcsolódik bele ez a szám, és a jelentése a 2024-es év témájába.

Ehhez hozok pár példát.

Az eszköz, ami katalizátorként jelen lesz a folyamatokban: a pénz, és az anyagi világ, vagyis a 8-as szám.

A pénz, mint probléma a felelősségvállalás, a család, és az elköteleződés témakörében.

  • Felelősségvállalási problémák a pénzzel, anyagi javakkal kapcsolatosan.
  • Pénzzel összefüggő nehézségek a családban.
  • Pénzzel összefüggő felelőtlen viselkedés pl. túlköltekezés, vagy éppen ésszerűtlen megtakarítások.
  • Családi konfliktusok a pénz miatt.
  • Megélhetési problémák a családban.
  • Váratlan helyzetek a család anyagi helyzetében.
  • Ingatlannal kapcsolatos kiadások, felújítás, költözés.
  • Pénz túlzott hajszolása.
  • Túlzásba vitt munka, örömtelenség, kiégés.
  • A feltöltődés, és a szórakozás hiánya.
  • Befektetés, vállalkozás, komoly elköteleződés.
  • Párkapcsolati stabilizálódás, esküvő.
  • Családalapítás

Tehát a felelősségvállalás, az elköteleződés, és a családi helyzet témája összefonódik majd a pénzügyi helyzetünkkel. Vagy az indítja el a folyamatot, vagy oda vezet.

Ha képesek vagyunk a felelősségteljes hozzáállásra, akkor most anyagilag is jó évet zárhatunk. De a lényeg mindenképpen itt is az egészséges hozzáálláson van.

Fontos, hogy találjuk meg az örömeinket, ne hagyjuk, hogy az anyagi világ nehézségei elvegyék az életkedvünket.

Ne hajszoljuk túl magunkat, a túlzott felelősségvállalás legalább annyira káros, mint a felelőtlen viselkedés. Míg az utóbbival másoknak okozunk kárt, az előbbivel magunkat tesszük tönkre.

Kívánok nektek sok hasznos felismerést az évre!